Betty och det gömda rummet

En av Emilys Grimshaws författare, Alice Bradley, har mystiskt försvunnit. Samtidigt som hennes läsare förväntar sig en fortsättning på det mysterium hon skrivit. Betty, som åkt till New York för att köpa sin bröllopsklänning, blir givetvis indragen i mysteriet med den försvunna författarinnan. Tillsammans med Pauline åker de till Alices hemstad för att försöka hitta henne, men hennes hus verkar övergivet. Och ändå snor någon Bettys nyköpta klänning...

Det amerikanska originalomslaget till boken.

Det faktum att varken Betty eller Pauline vet hur Alice egentligen ser ut, gör inte detektivarbetet lättare. Den enda som kan hjälpa dem är en liten flicka som gillar att leka i Alices hus. Ett hus som har egna hemligheter. Huset har falluckor och hemliga rum. Det ryktas också om ett märkligt vitt flygande väsen. Dessutom har fönstren i ett av rummen galler… Varför?

Boken

Det här är den 16:e boken i serien om Betty men eftersom B. Wahlströms inte översatte alla böcker till svenska, är det den nionde boken här.

Som vanligt skrevs boken av författarinnan Margaret Sutton. En av få flickdetektivsförfattare som inte använder pseudonym. Boken var klar för utgivning 1943. Sedan dröjde det tills 1977 innan boken gavs ut i svenska.

I den här boken börjar giftermål mellan Betty och Peter närma sig. Tanken är att de ska gifta sig samtidigt som Lorraine och Arthur i ett dubbelbröllop. Men när Lorraine får reda på att Arthur först ville förlova sig med Betty, innan han frågade henne, blir hon osäker. Vill hon verkligen gifta sig med någon som inte valde henne i första hand. Betty tar på sig att försöka rädda även deras relation.

Betty ska ha Förgätmigej i sin brudbukett.
Förgätmigej.

Annars utspelas den större delen av den här boken i Alice hemstad som ligger någonstans i Connecticut. Inte så långt från New York alltså.

I boken dyker dessutom en hel del bekanta ansikten upp. Karaktärer som vi lärt känna genom de andra böckerna i serien. Här borde jag kanske påminna om att Bettyböckerna bör läsas i ordning. Annars kan det bli lite stökigt att förstå vem som är vem och hur alla känner varandra. Böckerna är skrivna i kronologisk ordning och det finns en risk att en senare böcker i serien kan innehålla spoilers kring hur tidigare böcker slutade.

Slutsats och betyg

Jag tycker verkligen att det känns att några böcker i serien saknas. Jämfört med när man läser de första böckerna, där det verkligen känns att den ena avlöser den andra. Här har det gått ytterligare några böcker sedan den sista boken jag läste på svenska. Och helt plötsligt ska Betty gifta sig. Hur frieriet gick till får vi aldrig veta och det känns som en verklig miss.

Tyvärr påverkar det också mitt helhetsintryck av boken. Deras relation blir mindre förankrad och angelägen. Det blir lösryckt helt enkelt.

Samtidigt finns det en del ljusglimtar i boken. Särskilt de läskigare delarna, när Betty besöker det där märkliga huset. Det verkar lite som när Harry Potter ska hitta sitt rum för första gången. Det är inte lätt när trapporna byter plats hela tiden.

Mysteriet är väl också ok, trots några brister på den logiska sidan. Att en äldre person som varit enstöring hela sitt liv helt plötsligt skulle börja reflektera över att det på något sätt skulle vara fel känns konstigt. Min erfarenhet är att folk inte brukar byta personlighet på det sättet. Därför blir mysteriet lite naivt, men gulligt ändå.

Jag ger den här boken en stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att B. Wahlströms inte gav ut boken med Peters frieri, innan den här.
Bäst: Huset.

Övrig information

Antal sidor: 158
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1977
Bokomslag: Wenche Holstad
Boknummer Wahlströms: 1940

Originaltitel: The Secret of the Barred Window
Utgivningsår i USA: 1943
Bokens olika omslag: Jag hittade bara den svenska och amerikanska originalversionen.

Föregående bok: Betty och dubbelgångaren
Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen: The Mark on the Mirror
Nästa bok (enligt den svenska ordningen): Betty och den kidnappade flickan
Nästa bok (enligt den amerikanska ordningen): The Rainbow Riddle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *