The Puzzle at Pineview School

George har tagit jobb som assisterande fotbollstränare på Pineviews flickskola. En skola känd för sitt duktiga fotbollslag. Men duktiga fotbollslag kostar pengar och de ska laget få efter en auktion av några värdefulla smycken. Precis innan auktionen ska dra igång upptäcker juvelexperten att stenarna i broscherna är förfalskningar och de riktiga smyckena har blivit stulna. Det blir upptakten till ytterligare ett mysterium där Kitty måste hitta smyckena och rädda fotbollslaget.

Inom laget är konkurrensen hård. Särskilt mellan förste- och andremålvakten. Kan någon av dem vara inblandade i juvelstölden? Samtidigt förbereder sig laget för den stora turneringen, Canadian Cup. Planen är att vinna tävlingen, men kommer flickorna att lyckas? Eller kommer personen som vandaliserar flickornas utrustning att sätta tillräckligt många käppar i hjulet?

Boken

Det här är den 90:e boken i originalserien om Kitty, Nancy Drew Mystery Stories. Det är också en av de böcker som B. Wahlströms valde att inte översätta till svenska. Därför läste jag den på engelska. Förutom i USA verkar den bara ha givits i Finland och i Storbritannien.

Boken gavs ut 1989 under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är hittills okänd.

I boken får vi veta att Kitty gick på River Heights High, men i hennes hemstad finns även en lite snofsigare flickskola, Pineview. Det är där George får jobb. Skolan är känd för sitt duktiga flicklag i fotboll och siktar på att vinna Canadian Cup – en turnering för ungdomslag. Jag har letat men kan inte hitta någon information om att den turneringen skulle finnas i verkligheten. I alla fall inte för andra lag än kanadensiska. Pineview är ju ett amerikanskt lag.

Turnering tar ändå Kitty till Kanada mot slutet av boken. Där hon också hamnar vid Niagarafallen.

Niagarafallen ligger på gränsen mellan USA och Kanada.

En hel del av handlingen berör också de förfalskade smyckena.

Plastilene är en sorts modellera.

Jag kollade givetvis upp vad Plastilene är och det verkar dels felstavat. Det verkar också röra sig om en sorts modellera som är känd för att inte torka lika lätt som andra sorter. Lite konstigt att den som förfalskade juvelerna valde just detta material som borde vara extremt lätt att identifiera som en förfalskning. Å andra sidan hade juvelerna i boken gjorts om till broscher, det kanske förklarar det hela.

Popcorn vid brasan, är det en grej?

I boken lyser Ned med sin frånvaro och nämns knappt. Istället passar Kitty på att ha det mysigt med sin pappa, Carson.

Slutsats och betyg

Nja, det här kändes aldrig riktigt engagerande. Trots att det var lite roligt att fokus låg på ett tjejlag i fotboll. juveltjuvar brukar ju också vara ett roligt tema. Men ändå lyfter det aldrig.

Det kanske har med snofisgheten att göra. På åttiotalet var det poppis med skildringar av de rika och de priviligierade, Dynasty, Dallas och så vidare. Vilket senare blir mer irrelevant. Kanske har det något att göra med saken. Å andra sidan brukar jag int störa mig så mycket på den sortens skildringar, om de är välgjorda och särskilt när det visar sig att människorna i historien inte alls har det så bra som man kan tro. Att de är människor de också, med känslor och sånt. Tyvärr är karaktärerna i den här historien rätt grunda och jag får aldrig någon egentlig känsla för vilka de egentligen är. Det är nog historiens största problem. För annars är ju själva mysteriet helt okej.

Nej, det kan bara bli en tvåa i betyg för den här boken.

Övrig information

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att förfalskningarna gjorde i modellera. Kom igen!
BästNiagarafallet i den dramatiska avslutningen.

Övrig information

Antal sidor: 166
Förlag: Simon & Schuster
Bokomslag: Linda Thomas

Utgivningsår i USA: 1989
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och kidnappade discjockeyn
Nästa bok: The Girl Who Couldn’t Remember

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *