The Black Widow

Kitty och Carson tar ett kryssningsfartyg till Rio de Janeiro, men det tar inte lång stund förrän Kitty snubblat över ännu ett nytt mysterium. Någon skickar henne en mystisk ritning som innehåller ett kodat meddelande och en ritad spindel. Snart dyker även levande spindlar upp, i en chokladbox som skickats till Carsons vän Nina da Silva. Det hela blir upptakten på en skattjakt. Någon har nämligen gömt en stor uppsättning smaragder någonstans och Kitty måste hitta dem innan den livsfarliga skurken.

På resan träffar Kitty också den stilige skeppsofficeren Randy Wolfe som dessutom väldigt flirtig. Kommer han att kunna hota Kitty och Neds relation innan hon når Rio de Janeiro?

Boken

Det här är den 28:e boken i Nancy Drew Filesserien och den gavs ursprungligen ut 1988 – samma år som Ebbe Carlson-affären tog fart och Ben Johnson åkte fast för doping i OS. Boken skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

Det är också en sådan där bok där inte alla i Kittys vanliga gäng dyker upp. Här saknas både Bess och George. Istället är det Carson och Ned som hjälper Kitty att lösa fallet. Även om hennes pappa (Carson) är ovanligt negativt inställd till Kittys detektivförmåga.

Carson ber om ursäkt för sin dotters livliga fantasi. Något han aldrig brukar göra annars.

Det är däremot inte Ned, när han väl dyker upp i handlingen.

I boken påstås det också att Kitty pratar flytande spanska och franska. Följare av den här bloggen och Kitty vet att hennes språkkunskaper varierar lite från bok till bok. Men hennes första språk efter engelska brukar vara spanska. Franskan verkar mer bräcklig. Vi får se om hon lär sig mer språk i framtiden…

Bokens handling utspelar sig dels ombord på fartyget, dels i Rio de Janeiro. Kryssningsfartyget stannar dessutom till i Paranaguá, en av Brasiliens äldsta hamnstäder. Den grundades av spanjorerna 1648.

Paranaguá.

Sedan fortsätter resan mot Rio de Janeiro, Ned och karnevalen. Där kommer Kitty att råka ut för dramatiska saker på Sockertoppens linbana. Den där James Bond slåss med Jaws i filmen ”Moonraker”.

Förutom allt det här roliga anser jag att den här Randy är lite väl påflugen ibland. Utan att läsa av Kittys signaler ordentligt. Lite #Metoo-varning på den killen alltså. Det är även han som syns på omslaget till boken.

Slutsats och betyg

Alltså det är svårt att tycka illa om den här boken, trots att historien läcker som ett såll. För det första gillar jag omslaget som ger en sådan där härlig Love Boat-känsla. Sedan gillar jag kryssningsaspekten i stort, Brasilien (dit Kitty aldrig åkt förut) och en mystiskt änka med anknytning till spindelsortens svarta änka. Det börjar bra.

Sedan blir det mer komplicerat. Dels har vi lite dubbelmoral, när det visar sig att Nina faktiskt själv är en potentiell brottsling. Det har Kitty och Carson däremot inga problem att se mellan fingrarna kring. Jag tycker också att skurken är uppenbar efter 25 procents läsning… men vad gör väl det. Kitty är i på ett kryssningsfartyg på väg till Rios Karneval. Hur kul som helst!

Jag tycker också att skurken är förhållandevis minnesvärd. Jag gillar genialiska psykopatskurkar som drivs av girighet istället för avundsjuka. Det är den bästa sorten (så till vida man inte råkar ut för dem själv).

Jag ger den här boken en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Dubbelmoralen kring Nina. Sedan var den lite seg i början tyckte jag.
BästScenen på linbanan. Vilken action!

Övrig information

Antal sidor: 158
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Most Likely to Die
Nästa bok: Pure Poison
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *