Most Likely to Die

Kitty har blivit hembjuden till Wendy på en klassåterförening. Wendy var den populära och lyckade hejarklacksledaren i klassen, som också tyckte att allt i skolan var roligt. Nu blir inte återföreningen så lyckad som Wendy hoppats, istället går någon bärsärk i hennes rum, stjäl hennes saker och lämnar en docka i cheerleaderkläder på sängen, genomborrad av en kniv. Till den hör ett brev som hotar henne till livet. Vem är ute efter att göra Wendy illa?

De misstänkta utgörs av hennes andra klasskamrater och spåren leder från den ena till den andra. Det visar sig snart att alla inte var fullt så lyckliga i klassen som Wendy. Tvärtom har många personer motiv eftersom de känner sig lite bittra över skoltiden.

Mysteriet tätnar när nästa attack kommer. Men den här gången är det inte Wendy som är offret…

Till sin hjälp för att lösa fallet har Kitty både Bess, George och Ned. Han får följa trots att han inte gick i Kittys klass.

Boken

Det här är den 27:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1988. Tyvärr blev den aldrig översatt till svenska. Den verkar heller inte ha blivit översatt till något annat språk heller. Vill man läsa den får man alltså hålla sig till engelska.

Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene. Vem som egentligen skrev den är hittills okänt.

Däremot får vi lära oss en mängd saker om Kitty och hennes skoltid. Bland annat att hon dejtade en kille som hette Don, innan hon träffade Ned. Han dyker upp och vill bland annat att han och Kitty ska blir ihop igen.

Kitty får avvisa Don när han (lite för ihärdigt) vill bli ihop med Kitty igen.

Vi får också veta att Kitty, George och Bess inte tillhörde de jättepopulära i skolan. De tillhörde inte heller dem som var utanför. De var mittemellan helt enkelt.

Det visar sig däremot att den här Wendy var en rätt otrevlig och oempatisk typ som inte drog sig för att spela elaka spratt med de andra eleverna. Hon framstår som rätt så elak.

Vi får också lära oss att Kitty hade ett smeknamn i skolan, Nancy the Snoop (översätts till Snoken Kitty ungefär).

Kitty verkar helt ok med smeknamnet hon hade i skolan.

Historien utspelar sig uteslutande i River Heights.

Slutsats och betyg

Det bästa med den här boken är att man får en bild av hur Kitty var i högstadiet. Att hon hade en pojkvän innan Ned som hette Don och att han verkar lite konstig. Här måste jag tillägga att jag inte är helt nöjd med hans namn, Don. Kunde han inte ha hetat något bättre, eller måste alla Kittys pojkvänner heta någonting på tre bokstäver?

Initialt gillade jag också idén med en återförening och att någon ville hämnas den grymma skoltiden. Ett klassiskt tema som väcker känslor. Visst känner man igen olika personligheter från sin egen skoltid – den populära, den mobbade, den missförstådda, sportkillen, och så vidare. Jag blev lite förvånad att det ämnet dök upp i en Kittybok. Där alla annars verkar ha det så himla fint. Det gör Kitty och hennes vänner lite mer mänskliga. När det framgår att till och med dem gick igenom allt det där.

Samtidigt krockar det med bilden man sedan tidigare har av Kitty och hennes vänner. Det skaver lite. Vill man verkligen att Kitty ska hålla på med socialrealism? Det går ju inte.

Och det går faktiskt inte heller. Det är givetvis bra att Kitty tydligt tar ställning för de svagare, men det känns lite för sent. Borde inte Kitty, som vi känner henne, ha tagit den ställningen redan under skoltiden? Hon som alltid är så rättrådig och iakttagande! Sov hon sig genom skoltiden?

Jag förstår inte heller riktigt skurkens motiv. Det känns mer som en nödlösning som författaren flämtade ur sig. Hen valde den enklaste lösningen enkelt. Av någon anledning listade jag tidigt ut vem skurken var också.

Nej, Kitty gör sig bättre på skatt- och spökjakt. Jag ger den här boken en svag tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att bilden av Kitty som superhjälte blir ifrågasatt. Varför var hon inte lika rättrådig i skolan? Nej, historien hade funkat mycket bättre om det inte varit Kittys egen återförening det handlade om.
BästAlla små detaljer kring Kittys egen skoltid som vi fick lära oss.

Övrig information

Antal sidor: 159
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Playing with Fire
Nästa bok: The Black Widow
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *