Kitty och golfmysteriet

Den kända golfstjärnan Kim Vernon är i stan och Kitty, Bess och George åker ut till banan för att se henne spela. När de kommer fram inträffar något mystiskt. Kitty får se en man smyga fram till Kims golfbag. Försöker han lägga något i den? Blixtsnabbt rusar hon dit för att hejda honom. Vad tänkte han göra?

Det amerikanska originalomslaget.

Snart springer Kitty på fler mysterier. En kvinna drabbades av en plötslig stroke och har sedan dess svårt att kommunicera, men hon har något viktigt att säga Kitty.

Mycket verkar hänga ihop med en berömd operadiva, Madame Arachne Onides. Hon dog i en flygolycka tre år innan den här berättelsen utspelar sig. Hon ägde en mycket vacker brosch. På något sätt verkar det relevant för Kittys andra fall.

Boken

Enligt både den svenska och den amerikanska utgivningen är det här den 71:a boken om Kitty – även om vägen dit varierar mellan länderna. I USA gavs den här boken ut 1983. I Sverige kom den ut några år senare, 1988.

Den verkliga författaren bakom pseudonymen Carolyn Keene var James Duncan Lawrence för den här boken. Känd för att ha skrivit några riktigt klassiska Kitty- och Hardyböcker.

I den här historien dyker en och annan spindel upp. Det rör sig då om en Vargspindel, en Svart änka och sist men inte minst, en Juvelspindel. Jag letade givetvis rätt på lite bilder. 😀

Någon sorts spindeltema finns det i den här boken och Kitty slänger sig med grekiska.

Förvånande nog får vi också lära oss att det är Bess som är den mest teaterintresserade av trion. I tidigare böcker – dockans hemlighet och filmmysteriet, har det verkat som att det var Kitty som var den teaterintresserade.

Bess ingår i teatergruppen Rampljuset.

Roligt är också att Kitty liknas vid Sherlock Holmes. Det är ju inte första gången.

Kitty är nästan lika berömd som Sherlock.

Slutsats och betyg

Jag minns att jag läste den här boken när jag var liten och jag tror att jag gillade både omslaget och boken. Därför såg jag givetvis fram emot att läsa den igen. Och jag blev faktiskt inte besviken.

James Duncan Lawrences böcker tillhör de fartigare, utan att för den sakens skulle bli röriga. Och det är sant även för den här boken. Å andra sidan innehåller den kanske någon karaktär för mycket. Men, men..

Sean Connery och en spindel.

Spindeltemat är fortfarande fascinerande och peakar när Kitty råkar ut för samma dilemma som James Bond i den första Bondfilmen. Hon vaknar upp av att en giftig spindel klättrar upp för hennes bara arm. Dags för nervsammanbrott… om man inte är Kitty eller James Bond alltså.

Jag gillar också plotten i mysteriet. Här behöver man inte använda jättemycket fantasi för att förstå skurkens motivation. Lite intrikat är det också.

Sedan är Kitty duktig som detektiv och blir initialt överöst med nya mysterier. Hon grejar allt!

Boken utspelar sig mestadels i River Heights med omnejd. Det är ok. Ibland måste hon lösa sina mysterium hemma också. Även om jag föredrar böckerna när hon reser.

Allt som allt räcker det här till en stabil fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Slutet var lite abrupt.

BästNär Kims förra pojkvän inser att man inte kan tvinga en modern tjej att sluta jobba.

Övrig information

Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1988
Bokomslag: Ulla Urkio
Boknummer Wahlströms: 2445
Upplagor:
1 – 1988

Originaltitel: The Silver Cobweb
Utgivningsår i USA: 1983
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och den mystiska katten
Nästa bok: Kitty och utpressaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *