A Crime for Christmas – Kitty och Bröderna Hardy

Kitty har åkt till New York tillsammans med Bess. Där ska de sluta samman med bröderna Hardy i jakten på några tjuvar. De är nämligen övertygade om att kronjuvelerna från Sarconne kommer att vara skurkarnas nästa stöt. De mycket spektakulära juvelerna är på gästuppvisning i New York i samband med FN:s stora galamiddag. Av en händelse blir Kitty, Bess och Hardybröderna bekanta med kronprinsen av Sarconne. Och snart jagar de inte bara tjuvar utan även någon som verkar vara ute efter att skada prinsen.

Dessutom närmar sig julen och mellan all action hinner gänget både åka skridskor, häst och vagn i Central park och dricka choklad. Alla de där sakerna som man gör i New York kring jul.

Boken

Det här är den andra boken i Super Mystery-serien. Serien där Kitty och bröderna Hardy löser olika fall tillsammans. B. Wahlströms valde att ge ut några av dessa böcker. Det inkluderar både den före och efter den här, men tyvärr inte just denna.

Boken gavs ut 1988 och den skrevs av Peter Lerangis, under pseudonymen Carolyn Keene såklart. Innan dess hade han spökskrivit både Bröderna Hardy- och Tre deckareböcker.

Peter var även född och uppvuxen i Brooklyn, New York, och därför passade det honom förmodligen väldigt bra att den här historien utspelar sig i hans hemstad. Det är också en stad som både bröderna Hardy och Kitty besöker förhållandevis ofta.

Julgranen och den berömda skridskobanan i New York.

Det är också isrinken vid Rockefeller Center som syns i bakgrunden på bokens omslag.

I nämns bara River Heights i förbigående och då berättar Bess att staden ligger i Midwest, nära Chicago. Det verkar vara där staden ligger i både den här och Nancy Drew Files-serien. Medan det är mer luddigt i andra serien. Pojkarnas hemstad, Bayport, nämns inte alls.

Däremot är Frank och Kitty igång med lite gammalt hederligt flirtande igen. Det är inte första gången i den här serien. Förmodligen inte den sista heller.

Någon misstar Frank och Kitty för att vara ett par och stämningen blir spänd mellan dem.

I boken dyker det också upp en spännande prins som bryter på franska. Han kommer från Sarconne – något hittepåland i Europa. Det brukar ju vara så ibland när amerikanare ska beskriva kungligheter från Europa. Istället för att ta någon som finns på riktigt och kliva den på tårna är det lättare att bara hitta på.

Slutsats och betyg

Efter att ha läst ett antal böcker på jultema fick jag äntligen mitt lystmäte i den här historien. Här finns julkänsla och ett helt ok mysterium. Dessutom får jag både Kitty och bröderna Hardy, till priset av en. Vilken julklapp!

Av den anledningen gör det ingenting att boken var lite förutsägbar. Den var mysig ändå. Jag ger den en fyra i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Kalla mig ytlig men jag gillar inte Linda Thomas omslag. Inte någon av dem och kanske den här minst av alla.
Bäst: Jag har inte alls samma aversion mot raggningsrepliker som Kitty. De kan vara kul.

Kitty uppskattar inte Jean-Claudes raggningsreplik lika mycket som Bess och jag.

Övrig information

Antal sidor: 215
Bokomslag: Linda Thomas
Förlag: Simon & Schuster

Utgivningsår i USA: 1988
Övriga omslag: Det verkar bara finnas det amerikanska.

Föregående bok: Kitty och Bröderna Hardy i Dubbelmysteriet
Nästa bok: Det sjunkna piratskeppet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *