Betty som detektiv

Sommaren har kommit och tillsammans med sin bror spenderar Betty den hos deras mormor och morfar. De har det faktiskt rätt så trist. Saker förändras ändå när Betty råkar tjuvlyssna på en märklig konversation. Den handlar om den nya dammen som håller på att byggas ovanför Redestad. Tjuvlyssnandet upptäcks snart och två läskiga män tvingar Betty till tystnad. Hon får inte säga någonting.

Originalversionen av boken.

Själv var Betty inte helt säker på vad konversationen egentligen handlade om. Men snart börjar hon lägga ihop ett och ett och inser att något är märkligt med den nya dammen. Något farligt.

Samtidigt försöker hon hjälpa sin bror Tom att bli lite tuffare. Hon har märkt att många tror att han är vek. Men Betty vet bättre och uppmanar honom att rida på den temperamentsfulla hästen Peppar. Fastän han egentligen inte törs.

Av hennes barndomsvän Peter tar sig Betty också an en liten kattunge, som hon döper till Björnbär.

Här kan du lyssna på det första kapitlet:

Boken

Den här boken är den första i serien om Betty Bolton. I originalspråk hette hon Judy Bolton och författades av Margaret Sutton. Hon skrev om Betty i 38 böcker mellan 1932-1967. Tio av dessa böcker översattes till svenska.

Till skillnad från Kittyböckerna så åldras Betty genom sina böcker. Det kan därför vara bra att läsa dem i ordning.

Margaret Sutton har alltid sagt att hennes berättelser var inspirerade av verkliga ställen och verkliga händelser. Så jag gav mig ut på jakt för att hitta vilken inspirationen kan ha varit till den här boken. Jag landade i Johnstownöversvämningen.

Johnstownöversvämningen ägde rum den 31 maj 1889 då South Forkdammen brast efter en tids våldsamt regnande i området. 14,55 miljoner kubikmeter vatten forsades ut och förstörde den närliggande staden Johnstown. Mer än 2 200 människor omkom och skadorna uppgick till motsvarande 4 468 miljoner svenska kronor enligt dagens valutakurs. Nedan kan du se förödelsen.

En minidokumentär om händelsen.

Både innan och efter katastroffen har fler dammar brustit, ofta på grund av dåliga konstruktioner.

Betty som detektiv eller The Vanishing Shadow reviderades på 60-talet. Jag har läst lite om de olika versionerna men har haft svårt att avgöra vilken version som den svenska översättningen egentligen baseras på. Eventuellt en senare omskrivning från 1969 (vilket är det som anges). I boken omnämns nämligen färg-TV, vilket inte fanns när originalversionen skrevs.

From zero to hero.

I boken får vi dessutom lära känna några av de karaktärer som ska återkomma i serien. Hennes kompis Peter som hon känt sedan barnsben, Lois och hennes bror Arthur och sedan har vi Lorraine som gärna vill stå i centrum.

Slutsats och betyg

Det här är inte lika extravagant som Kitty. Det är snarare som en blandning mellen henne och ”lilla huset på prärien” – mer gemytligt och mer realistiskt. Och det är absolut inget fel på det.

Jag tycker också om mysteriet. Men det finns ingen skatt och ingen diamant som blivit stulen. Istället handlar det om korruption med förödande konsekvenser. Betty genomför också en del detektivarbete och samlar till sist på sig tillräckligt med information för att förstå vad som pågår. Samtidigt som hon inte vill ta åt sig äran. Hon framstår som nästan för ödmjuk.

Med dagens ögon mätt reagerar jag också på att hon bryr sig så väldigt om att hennes bror anses vara en vekling. Kan han inte bara få vara som han är? Men så blir det ibland när man läser de här gamla böckerna. De är ju skrivna i en annan tid med andra könsnormer. Å andra sidan får han någon sorts revansch på slutet.

Jag ger den här boken en trevlig trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Tom inte får vara den han är.
BästRättstavningstävlingen.

Gesja, Gescha, Geisha.

Övrig information

Antal sidor: 140
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1969
Bokomslag: Ola Ericson
Boknummer Wahlströms: 1477

Originaltitel: The Vanishing Shadow
Utgivningsår i USA: 1932
Bokens olika omslag:

Föregående bok: –
Nästa bok: Betty och spöket på vinden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *