Spökskrivaren Charles S. Strong

Charles S. Strong var en författare i sin egen rätt även om han inte alltid skev under eget namn. Tvärtom, Charles hade många pseudonymer. 1954 var en av dem Carolyn Keene. För Stratemeyersyndikatet hade han då färdigställt ”Kitty och de röda skorna.

Samma år tillträdde Gamal Abdel Nasser som Egyptens nya president. I ett annat Nordafrikanskt land, Algeriet, utbryter inbördeskrig när invånarna försöker göra sig av med de franska kolonisatörerna. Av exakt samma anledning är det oroligt i Vietnam. Båda länderna ska bli fria från Frankrike och sedermera självständiga. Men inte 1954.

I Vietnam skulle stridigheterna som pågick det här året leda till att USA senare gav sig in i konflikten. Vietnam kunde inte falla till ryssarna och kineserna, resonerade man. Det andra världskriget hade bytts ut mot ett nytt kallt krig där det gällde att ha flest vänligt inställda nationer på sin sida. Med eller utan tvång.

Med tanke på att allt detta pågick samtidigt som Charles satte sig ner för att skriva ”Kitty och de röda skorna” är det inte så konstigt att några av huvudpersonerna i boken har flytt från ett ockuperat land (Transsylvanien). Deras historia är tydligt inspirerad av vad som pågick i verkligheten och allt slutar lyckligt med att familjen välkomnas med öppna armar till USA.

Äventyraren Charles

brooklyn 1906
1906 körde folk fortfarande runt med häst och vagn i Brooklyn där Charles växte upp.

Charles själv föddes i slutet av november 1906. Han växte upp i Brooklyn, New York. Så snart han kunde gav han sig ändå iväg för att upptäcka världen. Han tog sig till Oslo i Norge där han studerade skandinavisk litteratur på stadens universitet.

Det kyliga klimatet var ingenting som hindrade honom. Snarare tvärtom. Kanske var han inspirerad av de norska upptäckarna i början av 1900-talet för Charles ville också upptäcka saker. 1931 kunde man läsa följande om Charles i tidningen Brooklyn Eagle Magazine.

Under de senaste sju åren har han varit med om mer äventyr än en romanhjälte. Han har besökt ett femtiotal olika länder. Han har utforskat okända delar av Skandinavien. Han har rest över den frusna tundra tillsammans med svenska, norska och finska lappar. Han har varit skeppsbruten vid Norges kust. Han har upptäckt en bortglömd norsk civilisation och deltagit i en kartläggningsexpedition över nordvästra Kanada tillsammans med Kanadas kungliga flygvapen. Han har lett folk genom de norra delarna av Finland och han har skjutit en haj med maskingevär från ett flygplan. Han är hederspolis i Norge och en populär hjälte i Sverige.

Jag sökte runt och försökte hitta bevis på att han skulle vara hjälte i Sverige, men jag hittar ingenting om honom i Google. Man skulle kunna gissa att artikeln är något överdriven. I synnerhet hoppas jag det med tanke på den där hajen.

En av Charles böcker under pseudonymen Charles Stoddard.
Under pseudonymen Charles Stoddard.

Ändå kvarstår essensen av artikeln. Charles var en äventyrare och äventyrare. Samtidigt gillade han att skriva. Så han slog snart ihop sina två intressen och började skriva böcker, gärna baserade i världens kyligare delar. Som Charles Stoddard skrev han till exempel äventyrsberättelser om Kanadas ridande polis. Böckerna skulle bli mycket populära

Snow King herd dog of laplandHan skrev också ”Snow King – Herd dog of Lapland” som baserades på hans resor i Lappland, 1928.

Det skulle bli flera äventyrsböcker och andra historier. Under pseudonymer som Chuck Stanley, William McClellan, Carl Sturdy, Kelvin McKay, Nancy Bartlett, Myron Keats, Charles Stoddard och Larry Regan. Senare la han även Carolyn Keene och Bröderna Hardy-pseudonymen Franklin W. Dixon till samlingen. Charles skrev nämligen ”Svarta falkens gåta” i Hardyserien.

Det hände också att Charles arbetade som korrespondent.

Tyvärr avled Charles före sin tid, bara 55 år gammal. Året var 1962.

Fler av Charles böcker:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *