Danger on Parade

Kitty och Bess åker till New York där det blir medbjudna att delta i arbetet bakom den stora Thanksgiving-paraden. Men snart visar det sig att någon verkar vilja sabotera spektaklet. Bakom paraden står ett av stadens stora varuhus, Mitchells. Så vem vill lägga krokben för härligheten? Spåren leder till Bess och Kitty måste rentvå sin kompis namn och hitta den skyldiga.

Boken

Det här är den 77:e boken i Nancy Drew Case Files-serien. I USA gavs den ut i november 1992 för första gången. Tyvärr översattes den aldrig till svenska, utan finns bara på engelska.

Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene, och den verkliga författaren är hittills okänd.

Det är tydligt att bokens historia ska cirkulera kring ett Thanksgiving-tema och i USA firas det årligen med bland annat parader. Landets näst äldsta parad är den som arrangeras av varuhuset Macy’s i New York. Den har gått av stapeln sedan 1924, och brukar visas live på TV.

Här är en film från den senaste paraden (2022):

Att bokens varuhus, Mitchells, är en synonym för Macy’s är helt uppenbart.

För en svensk publik blir temat lite mer svårtillgängligt, eftersom vi inte firar Thanksgiving på alls samma vis. Och det är inte konstigt att boken aldrig översattes till svenska.

Historien är annars en klassisk sabotagehistoria där det som sticker ut är att Bess blir huvudmisstänkt. Dessutom börjar hon dejta en TV-stjärna, i klassisk Bess-stil.

Dessutom dyker Kittys moster, Eloise, upp och det är hos henne som Kitty och Bess bor. Henne har vi inte träffat på ett tag.

Eloise är tydligen lik sin bror Carson.

Slutsats och betyg

För mig var det svårt att knyta an till den här boken, som baserat på omslaget såg ut som en rätt så rolig historia. Men alla kulturella referenser, som jag gissar att många amerikaner känner igen, gick mig helt förbi. Jag har aldrig sett Macy’s parad, eller ens funderat på den. Så kvar blir en ganska mager historia.

Jag ger den här historien en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: För tillfället är jag enormt trött på sabotage-historier.
Bäst: Kul att Eloise dök upp igen!

Övrig information

Originaltitel: Danger on Parade
Antal sidor: 160
Utgivningsår i USA: 1992

Boken innan The Perfect Plot
Nästa bok: Update on Crime – Kitty och nyhetsmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *