Guilt of the Brass Thieves – Penny Parker

Penny och hennes pappa bestämmer sig för att åka på en kort semester och då träffar de Mr. Gandiss och hans son, Jack. De ber Mr. Parker och Penny om hjälp. De äger nämligen en flygplansfabrik och därifrån själs det en massa mässing. När Jack och Penny sedan besöker fabriken hittas en mässingsbit i Sally Barkers ägo och hon får sparken. Sally hävdar att hon inte har någon aning om hur mässingen kom att vara i hennes skåp, och Penny tror på henne. Med Jack och Sallys hjälp försöker Penny hitta de riktiga tjuvarna.

Boken

Så har vi kommit till den 13:e boken i serien om flickdetektiven Penny Parker. Böckerna skrevs av Mildred Wirt Benson som även skrev många av de tidiga Kitty Drew-böckerna. Själv hävdade hon att det var historierna om Penny Parker som hon själv var mest nöjd med – inte Kitty-böckerna som blev betydligt populärare.

I den här historien tar far och dotter semester från tidningen de annars brukar jobba med. Det betyder också att en del av de vanliga karaktärerna saknas. Det finns ingen Mrs. Weems, Jerry, Louise eller Leeping Lena (Pennys skruttiga gamla bil).

Men Penny skaffar sig snart en ny vän i den envisa överlevaren Sally. Hon bor ensam på en båt med sin pappa, eftersom hennes mamma dog när hon var liten. Efter stöldanklagelserna bestämmer sig Penny för att rentvå Sally.

För den moderna läsaren kan det kanske verka lite märkligt att tjuvarna inriktar sig på att sno en massa mässing. Men historien utspelar sig under andra världskriget då en mängd saker ransonerades. Mässing, gummi, strumpbyxor, med mera. Det gjorde givetvis att värdet på dessa saker ökade på den svarta marknaden.

Reklam för ransoneringen under andra världskriget.

Sally är även vän med Jack och de har något av en hund och katt-relation till varandra. De tävlar om munhuggs om allt. Särskilt om den årliga regattans som ska gå av stapeln. Båda ha svurit att vinna över den andre.

Penny hamnar också i plurret, vilket tydligt framgår av en av bokens illustrationer

Kommer färjan köra över Penny, eller hur ska det gå?

Slutsats och betyg

Det här borde vara den sista av Penny-böckerna med krigstema, för nästa bok i serien ges ut efter krigsslutet. Generellt har jag tyckt att de varit mer realistiska än de samtida Kittyböckerna, som jag också läst. Det kanske främst beror på att Pennys kompis faktiskt beger sig till kriget och saker inte är som det brukar innan kriget bröt ut. Medan Kittys stadiga bekantskapskrets inte förändras av kriget.

Jag tycker det är intressant, eftersom det fanns en vilja att stärka krigsmoralen även från förlagens sida och Penny och Kitty gavs ut av olika förlag.

Nåväl jag ska inte nagelfara det mer.

Det här är ytterligare en stabil och spännande Penny-bok. Även om jag kanske saknar några av de vanliga karatärerna.

Som tur är kompenserar Sally deras frånvaro en hel del. Hon är en härlig karaktär och särskilt gillar jag scenerna med henne och Jack, när de munhuggs som bäst.

Sedan saknas kanske det lilla extra för att jag ska ge den en femma. En smartare plan av skurkarna som kanske mer känns som offer av fattigdom än riktigt ondsinta.

Jag ger boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Att mr. Parker liksom föll ur mysteriet. Vad gjorde han på semestern?
Bäst: Sally och Jack. Jag hoppas verkligen att de gifte sig efter boken slut och skaffade sig en drös med ungar.

Övrig information

Antal sidor: 144
En Penny Parker Press Bok.
Publicerad av Wildside press
Utgiven 2018

Ursprungligt utgivningsår: 1945

Föregående bok: Voice from the Cave
Nästa bok: Signal in the Dark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *