Dataspelet – The Phantom of Venice

Plötsligt kontaktar den italienska polisen Kitty Drew. Venedig har nämligen drabbats av ett antal konststölder och behöver hjälp. Bakom stölderna ligger ett brottssyndikat som använder sig av en mästartjuv som har för vana att bära mask och en cape vid stöldtillfällena. Därför har man börjat kalla hen för ”The Phantom” (Fantomen). Syndikatet använder sig också av olika koder som har med commedia dell’arte att göra. Kitty kallas in för att försöka infiltrera ligan.

”The Phantom of Venice” är det artonde spelet om Kitty / Nacncy Drew och det gavs ut 2008. Samma år som ”Fallout 3” släpptes. Själv älskade jag spelet ”Fable 2” som också släpptes det året. I verkligheten valdes Barack Obama till USA:s första svarta president samtidigt som skräckhistorierna om familjen Fritzl i Österrike.

Kitty och den fasansfulla skepnaden
Boken som spelet löst bygger på.

Under sommaren släptes även det här spelet. Det bygger löst på boken med samma namn. B. Wahlströms gav ut den i sin onumrerade serie och översatte titeln till; ”Kitty och den fasansfulla skepnaden”. I Sverige gavs den ut 1989 för första gången. I USA gavs den ut 1985.

Själva spelet

Som vanligt är det ett peka-och-klicka spel där man ”spelar” Kitty i första person. I spelet kan man också välja mellan två olika svårighetsgrader – junior eller senior detektiv. Det påverkar enbart svårighetsgraden på pussel och de ledtrådar som man får. Det påverkar däremot inte utgången av spelet.

Nedan kan du se en trailer på spelet:

commedia dell'arte
Karaktärerna från commedia dell’arte.

Personligen är jag kanske mer förtjust i idén bakom spelet än själva spelet. Jag gillar berättelser som tar med figurerna från Commedia dell’arte – som är en teaterform med på förhand angivna rollfigurer. Den mest kända i är förmodligen Harlequin. Dessa karaktärer använder man sig sedan av i olika variationer av återkommande scener.

Karaktärerna

I Kittyspelet rör det sig ändå om helt andra karaktärer.

Colin Baxter
Vilka motiv har han egentligen?

Colin Baxter – Arbetar med att återställa gamla saker. Nu har han kommit till Venedig för att arbeta med Ca ’Nascosta. Huset där Kitty bor. Det gör han för mycket lite pengar, trots att han är en av de bästa i hans fält. Genom sitt arbete får han också tillgång till mycket värdefulla saker. Är det möjligen hans egentliga motiv?

 

Margherita Fauberg
Margherita steker bäst i solen.

Margherita Faubourg – Som nybliven änkling investerade Margherita i Ca ’Nascosta. På det sättet tänker hon ta sig in i den venetianska sociteten. När det gäller renoveringen verkar inte utgifterna ha några begränsningar . Kommer de att bli hennes fall? Eller är det möjligen Margherita som ligger bakom stölderna?

Helena Berg
Hur ambitiöst är Helena egentligen?

Helena Berg – Österrikiska Helena är journalist och hon har specialiserat sig på högprofilerade brott. Hon har också blivit känd för sin höga ambition och beräknande stil. Det innebär också att är något av en expert när det gäller olika brottslingar. Innebär det möjligen att hon vet mer än hon säger?

 

Enrico Tazza
Är det Harlequin själv? Nej, det är Enrico.

Enrico Tazza – Enrico driver en privat nattklubb som heter Casa dei Giochi. Han agerar också frontfigur för stulna varor och har kontakter i den undre världen. Men är det möjligen så att han har tagit ett steg upp på brottsbanan? Är det han som ligger bakom stölderna?

Antonio Fango – Här har vi den huvudmisstänkte när det gäller brotten. Antonio var nämligen den som installerade säkerhetssystemen i de stölddrabbade husen. Hittills har myndigheterna ändå inte lyckats samla ihop tillräckligt med bevisning emot honom. Är det möjligen så att han har lyckats begå de perfekta brotten?

Antonio Fango
Antonio på sitt kontor. Där han gör luriga saker.

Övrig information

  • Plattform: Microsoft Windows och Nintendo Wii
  • Genre: Äventyr
  • Utvecklare: HerInteractive
  • Antal spelare: 1
  • Premiär: 11:e juli 2008
  • Föregående spel: Legend of the Crystal Skull
  • Nästa spel: The Haunting of Castle Malloy

Nedan kan du se en walkthrough av spelet med Arglefumph

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *