Easy Marks

På Brewster Academy går någon in i datorsystemet och ändrar betygen, mot betalning. Därför kallas Kitty in för att hitta skurken. Men när hot börjar skickas och någon sätter en byggnad i brand, blir katt- och råttaleken på blodigt allvarlig. Någon vill verkligen inte att Kitty ska upptäcka sanningen på Brewster Academy.

Mycket pekar på att skolans datanörd Victor skulle vara inblandad. Men Kittys magkänsla säger något annat. Frågan är bara om hon kan lita på den`?

Boken

Året är alltså 1991 och i augusti äntrar Kitty den nya tiden. Jag försöker tänka tillbaka på när jag kan ha skaffat mig min första e-post?! Jag skulle gissa på 1994!? Jag minns också att på mitt första jobb, långt senare, så var man tvungen att ha särskilda skäl till att få använda e-mejl. Jag var inte betrodd. Ett år senare var alla det och man drunknade i information och roliga fredagsmejl. Det var runt 1998 vill jag minnas. Utvecklingen har verkligen gått fort.

Läser man på Wikipedia lär man sig också att det var just 1991 som det blev enklare att börja skicka e-mejl än vad det hade varit tidigare. Där kan man också läsa att det första e-mejlet mellan två regeringschefer skickades 4 februari 1994, när Carl Bildt som statsminister skrev till president Bill Clinton.

Men visst blir man också lite stolt över allas vår Kitty – att hon var en sådan tidig anhängare av den nya tekniken… Å andra sidan verkar det inte röra sig om webbmejl där man kopplar upp sig på internet. Istället verkar mejlen skickas genom ett rätt så invecklat internsystem. Mycket handlar om allas egna lösenord och tillgång till olika ”terminaler”.

Nåväl. Det här är den 62:a boken i Nancy Drew Files-serien. Det betyder också att vi läst exakt hälften av alla böcker som serien består av. Något utav ett landmärke.

Författaren till boken är okänd men som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene. Det finns ingen svensk översättning på historien heller, då den bara gavs ut i USA och Storbritannien.

I berättelsen arbetar Kitty undercover på skolan som handledare åt de andra studenterna. På så vis blir hon bekant med Victor som är skolans datageni. Han är också väldigt charmig och Kitty dras till honom. Jag gissar också att det är han som syns på omslaget till boken.

Ska Victor kunna hota Ned?

Det ska också sägas att detta är en av de böcker där Kitty arbetar utan sina vänner. Här dyker varken George, Bess eller Ned upp. Däremot syns Carson och Hannah.

Slutsats och betyg

Den stora behållningen av den här boken är verkligen användandet av e-post som kanal för att skicka hotelser och hemliga meddelanden. Man känner inte riktigt igen sig och samtidigt dyker vaga minnen upp från en svunnen tid.

Samtidigt är inte det här första gången som Kitty drabbas av ny teknik. I begynnelsen, i de gamla böckerna, så händer det faktiskt också. Bara det att Kitty var ute och åkte i bilen och alltid hamnade i en storm. Det var spännande då eftersom gamla tiders bilar inte kunde stå emot en storm på samma sätt som en modern bil. Vägarna var inte asfalterade och Kitty körde fast både en och två gånger. Tänk vad utvecklingen snurrar på…

Annars är Victor en rätt så spännande person som jag gärna träffar igen. Han verkar betydligt livligare och skoj än torrbollen Ned och det var befriande att slippa honom för en gångs skull.

Sedan har vi själva mysteriet som tyvärr går lite på tomgång. Jag blev i alla fall aldrig riktigt engagerad och det verkade mest bara rörigt med alla lösenord hit och dit. Den nya e-mejltekniken verkade inte direkt jättesmidig. Däremot blev jag överraskad när skurken avslöjades. Jag hade inte listat ut det innan dess och det är ju alltid kul.

Jag blev heller inte så intresserad av de andra karaktärerna eller miljön, inte heller av Kittys detektivskills. Eller så var det bara författaren som hade svårt att förklara.

Ändå blir det en svag trea i betyg. Bara för inblicken och minnena kring hur det var där i början.

Bäst och sämst

Sämst: Mysteriet var inte så himla spännande.
BästIbland är det skönt att Kitty får dra iväg på egna uppdrag, träffa nya människor och flirta lite.

Övrig information

Storbritanniens omslag.

Antal sidor: 158
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1991
Omslag: –
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Sweet Revenge
Nästa bok: Mixed Signals
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *