Puck kröp ner i sängen, lycklig över att få spenderar några dagar med Krister. Dagen hade varit bra men snart fick hon en obehaglig känsla. Hon var inte ensam i rummet. Någon annan var också där i mörkret… Eller var det verkligen så? Hon tände lampan och konstaterade snart att hon var ensam, trots allt.
Men dagen därpå har kvinnan i rummet bredvid blivit bestulen på sina juveler och Puck finner sig själv i ännu ett mysterium.
Strax därpå blir Puck dumpad och lämnad själv. Krister är borta och ensam och förvirrad försöker Puck förstå vad som är upp och ner.
Boken
Dags för den fjärde boken i serien om Puck. Den gavs ut 1954 och författade som vanligt av Uno Modin, under pseudonymen Tony Wickers.
Den här gången får vi följa med Puck till vackra Bournemouth i England. Där ska hon träffa Krister för en mysig helg. Allt börjar bra också. Paret är kärare än någonsin. Men sedan går något fel – Krister missförstår och lämnar Puck.
Samtidigt härjar en mästertjuv i staden som hotar sina offer till att ge upp sina värdefulla ägodelar. Av Puck vill tjuven ha en penna. En penna som hon inte ens har. Så Puck har verkligen hamnat i klistret.
I staden blir hon bekant med en del andra svenskar, liksom några bekanta till Krister och man får tidigt en känsla av att någon av dessa inte har rent mjöl i påsen. Men vem?
Det finns också en rätt så tydlig ton av rasism i iden här boken, när en av Pucks nya vänner är svart. En sak som blir väldigt komplicerat för herr Modin att närma sig.
Än värre trasslar herr Modin in sig när det blir tal om Kenyas befrielseprocess. Samtidigt som boken därmed blir ett intressant dokument över vad folk egentligen tyckte om självständighetsprocesserna i många afrikanska länder, i början av 50-talet. ¨I Kenya hade Mau-Mau-rörelsen blommat upp och inlett sitt försök att ta tillbaka den mark som koloniserats av vita nybyggare. Upproret ledde till att 13 000 afrikaner, ett hundratal vita européer och 32 civila bosättare dog. I slutänden vann britterna slaget, men i förlängningen ledde det också till att synen på kolonialism ändrades i Europa och 1963 fick Kenya sin självständighet. Herr Modin skrev alltså den här boken tidigt i den processen, vilket märks.
Nåväl allt är inte så allvarligt. Det dansas tango i boken till den här gamla klassikern:
Det är heller inte den enda klassikern som dyker upp. Puck köper porslinsfiguriner av Charles Dickens-karaktärer och sedan får vi veta varför Puck egentligen kallas för Puck.
Slutsats och betyg
Puck-böckerna brukar vara roliga att läsa eftersom de är så mycket mer mogna än annan flicklitteratur. Puck är som en liten vuxen. Som vanligt är hon ute och roar sig, alla runt omkring röker och här ska hon till och med förlova sig.
Att det här mysteriet handlar om världspolitik förändrar absolut inte min syn på Puck.
Däremot tyckte jag att alla N-orden och själva andemeningen med boken var lite jobbiga att förhålla sig till. Samtidigt vet jag att den skrevs för närmare 60 år sedan och mycket har förändrats. Men ändå hoppar jag till.
Den här boken hade med andra ord absolut inte kunnat ges ut idag – inte med det här innehållet.
Samtidigt tycker jag att själva upplägget för mysteriet är rätt så bra och Bournemouth gör sig fint som bakgrund.
Kristers dramatiska ådra är jag å andra sidan lika förtjust i. Lämnar man sin flickvän vind för våg sådär, när man själv är den enda hon känner i landet? Det tycker i alla fall inte jag!
I slutändan får jag väga det positiva mot det negativa och ger därefter den här boken en svag trea i betyg.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Alla N-ord.
Bäst: Att det ändå var ett intressant tidsdokument från en svunnen tid.
Övrig information
Antal sidor: 133
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1954
Bokomslag: –
Wahlströms boknummer: 740
Föregående bok: Puck går i fällan
Nästa bok: Puck går på tjuvjakt