Kitty och teatermysteriet

Kitty sneglade på klockan. det var sent på kvällen. Hon tryckte ansiktet mot stugfönstret och urskilde Ned och Laura som ko strosande längs stigen medan de sjöng för full hals.
– Toppen, muttrade Kitty.
Hon gick in i badrummet och smällde igen dörren efter sig.
När hon kom ut därifrån en stund senare hade hon lugnat ner sig lite. Då fick hon se brevet som låg på sängen och stelnade till när hon läste vad som stod:
Jag vet vem du är. Sluta leka med elden. Åk hem innan du blir bränd
!

Kitty har tillsammans med sin pojkvän Ned och sin goda vän George, blivit bjuden till den kända skådespelaren Evelyn Caldwell. Hon har precis startat ett stort teaterprojekt på landet, i en lada. Men tydligen tycker inte alla att det är en bra idé! Någon har hotat att sätt eld på teatern för att sätta stop för verksamheten. Kitty måste lista ut vem, så att inte premiären blir ett fulländat fiasko.

Boken

Det här är den 90:e boken i Nancy Drew Case Files-serien. I USA gavs den ut i december 1993 och den skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Egentligen var del Louise Ladd som skrev boken. Hon skrev två böcker i Files-serien, varav det här är den första. Den andra, ”Island of Secrets”, översattes aldrig till svenska.

På den idylliska landbygden i Connecticut sjuder det av liv. En ny teater ska öppnas och förväntningarna är höga. Men allt är inte som det ska. Teaterdirektören och skådespelaren Evelyn har fått hotelsebrev och premiären är i fara. Evelyn växte upp tillsammans med Georges pappa och genom honom fick hon kontakt med Kitty, som ska försöka lösa mysteriet.

Connecticut på hösten.

Teatern visar sig vara full med stora egon, premiärnerver och dramatik. Dessutom finns där någon som inte vill att teatern ska finnas till. Denna någon listar dessutom snart ut varför Kitty är där.

Dessutom verkar den vackra skådespelerskan Louise ha fått upp ögonen för Ned …Som om Kitty inte hade tillräckligt med bekymmer.

Det är alltid intressant att försöka lista ut vilka karaktärer (förutom Kitty) som figurerar på omslagen till Kitty-böckerna. Oftast brukar det vara lätt att känna igen George och Bess om de är med. Ned är svårare, särskilt om boken innehåller flera mörkhåriga män. På det här omslaget borde mannen bredvid Kitty vara Ned. Jag tycker han ser ovanligt bra ut – inte för gammal eller för ung.

Slutsats och betyg

Ofta tänker jag att böckerna som B. Wahlströms valde att översätta borde vara lite bättre än dem de inte översatte. Ofta har jag också blivit besviken när de inte är det. Som den här.

Den här historien är förvisso helt okej, men inte mer. Skurken är uppenbar och historien saknar det där lilla extra. Jag blir dessutom aldrig särskilt bekymrad över att Ned skulle förföras av Laura. Andra kvinnor har varit mycket farligare än hon.

Det jag gillar är ändå Connecticut som verkar vara en vacker delstat. Evelyn är också en trevlig karaktär. Men hon är också den enda som jag fastnar för. Kanske boken hade mått bättre av andra lika starka biroller.

Den här boken utspelas också i samband med jul. Vilket brukar innebära en mängd mysigheter. Varm choklad, sockor och godsaker. Här blev det en liten fest och det hela kändes väldigt krystat.

Jag ger den här boken en stark tvåa och känner mig lätt besviken.

Bäst och sämst

Sämst: Att den förväntade julstämningen uteblev.
Bäst: Idén med en teater i en lada verkar ändå mysig.

Övrig information

Antal sidor: 196
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1996
Boknummer Wahlströms: 2759
Bokomslag: Tricia Zimic
Upplagor:
1 – 1996
2 –1998

Originaltitel: Stage Fright
Utgivningsår i USA: 1993
Jag hittade inga andra omslag än det amerikanska som det svenska också bygger på.

Boken innan (enligt den amerikanska utgivningen): Designs in Crime
Boken efter (enligt den amerikanska utgivningen): If Looks Could Kill

Boken innan: Kitty och legenden om Henrietta Lee
Nästa bok: Kitty och telefonmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *