Vicki och lönndörrens gåta – Vicki Barr

I samband med Vickis nya flygrutt flyttar hon in i Magnolia Manor, New Orleans. Där bor några vänner till hennes familj. Hon blir snabbt vän med Marie Breaux, flickan som bor där. Snart visar det sig att hennes farbror Paul är extremt lynnig mot flickan. Han förbjuder henne att lämna hemmet.
Samtidigt håller han sig sysselsatt med en stor renovering av herrgården. Planen är att Magnolia Manor ska göra om till ett världshus. Men när den nya ägaren vill riva en av väggarna blir Paul arg.
Har det något med spökena som har synts att göra eller döljer herrgården något annat?

Boken

Det här är den fjärde boken om flygvärdinnan Vicki Barr. Boken tillskrivs Helen Wells, men envisa rykten menar att det egentligen var Julie Tathams första bok om Vicki.

Båda författarna är även kända för att ha skrivit andra bokserier – om Cherry Ames och Trixie Belden. Den här boken skrevs 1949 och den svenska översättningen gavs ut 1966. I Sverige gavs inte böckerna ut i samma ordning som i USA. Det verkar däremot inte spela jättestor roll för läsaren.

Merparten av den här boken utspelar sig mestadels i New Orleans och om en bok utspelar sig där, gör den vanligtvis det i samband med Mardi Gras. Den här historien är inget undantag och vi får till och med följa med Vicki på maskerad.

Utöver det bjuds vi på spöken, ett spännande hus, familjeintriger och Ginnys chokladkola. Ginny är Vickis lillasyster och eftersom mat och andra godsaker ofta förekommer i böcker av den här sorten, så kan jag ibland tycka att ett par sidor med recept borde följa med i någon sorts efterord.

Ginny går i sin pappas fotspår. Båda gillar att spendera tid i köket.

Sedan ska det tilläggas att Vickis vanliga vapendragare inte dyker upp i den här historien. Istället lierar hon sig med en ny andrepilot, Dusty. Och Vicki beskriver honom som både trevlig och rolig. Hon rodnar till och med när hon tänker på honom. Så det kanske blir lite romans i framtiden för Vicki…

En bild av New Orleans från mitten av 1900-talet.

Slutsats och betyg

Vanligtvis brukar böckerna om Vicki vara lite segstartade. Det tar 50 sidor innan mysteriet drar igång. Det gällde inte den här boken, som drog igång på en gång. Ner till New Orleans, rakt på märkligheter. Well played.

Att ha New Orleans som bakgrund är också ett bra val. Alternativet med osaliga andar och annat knytt hänger över staden. Kanske hade författaren till och med kunnat göra ännu mer av det.

Sedan saknade jag Dean. Han var kanske lite nördig och tråkig med allt sitt flygsnack, men han verkade ändå vara en fin kille. Jag är inte helt övertygad om den här nya stjärnan. Å andra sidan är det väl bra att Vicki provar sig fram också och inte bara faller för första bästa kille. Det kanske kommer någon ännu bättre längre fram!

Jag ger den här boken en slutlig trea i betyg. Småmysig men inte det bästa New Orleans-mysteriet jag läst.

Bäst och sämst

Sämst: Jag är inte övertygad av den svenska titeln. Jag satt och väntade på lönndörren hela tiden. Det hade varit roligare om den kommit som en överraskning, så hur låter ”Vicki och spöket på Magnolia Mansion” istället?
Bäst: Att mysteriet kom igång så snabbt.

Övrig information

Det amerikanska omslaget till boken.

Antal sidor: 188
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1966
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer: 1315-1316

Originaltitel: The Secret of Magnolia Manor
Utgivningsår i USA: 1949
Bokens olika omslag:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *