Kitty och utpressaren

– Ser man på. Är det inte skolans nya elev, Kitty Drew? sa en pojke hon inte sett förut. Han hånlog och blicken var iskall.
– Springer du alltid omkring och lägger näsan i blöt? fortsatte han med hård röst. Det är inte så trevligt. Jag borde lära dig ett par regler. Annars kan du råka illa ut.
Kitty kände igen rösten. Det var samma pojke som hon hört hota en kamrat tidigare. Var det han som låg bakom stölderna?

Den amerikanska originalversionen.

På uppdrag av rektorn på Bedford Highs skriver Kitty in sig på skolan som dess senaste elev. Den senaste tiden har skolan nämligen drabbats av en rad inbrott och stölder och rektorn vill veta vem som ligger bakom. Men redan dagen innan Kitty ska börja på skolan får hon en varning om att inte lägga sin söta näsa i blöt.

När hon väl sedan börjat på skolan blir hon vän med en rad olika studenter och märker snart att allt inte står rätt till med dem. Hon blir dessutom förtjust i den ena av dem, hennes handledare – den snygge Daryl Gray. Sedan blir en av studenterna mördad och intrigen tätnar. Vad är det egentligen som händer på Bedford High?

Boken

1986 bestämde sig Simon & Schuster för att lansera en helt ny bokserie med Kitty – Nancy Drew-files. Det här är den första boken i den serien. Den skrevs som vanligt under pseudonym och den verkliga författaren är okänd.

I Sverige gjorde man ingen skillnad på serierna och en mängd Filesböcker gavs ut, både i den vanliga serien med röda ryggar och i den onumrerade serien.

1998 släppte HerInteractive sitt första datorspel med Kitty i huvudrollen och det baserades faktiskt på den här boken. Spelet släpptes också två gånger. 2010 bestämde man sig nämligen för att ge ut en jubileumsutgåva. Det spelet hade modernare animation och ett nytt slut. Du kan läsa mer om spelet posten som jag skrev om det: Secrets Can Kill.

Den här boken är väldigt präglad av sin samtid. Den påminner både om Dynasty, där barnen åker runt i lyxåk som pappa köpt. Samtidigt som stereotyperna från vilken John Hughes-film som helst gör sig påminda. Här finns jocken, snyggingen, plugghästen och den snälla tysta tjejen som bär på en hemlighet.

Som pricken över i har vi även en referens till kalla kriget som fortfarande pågick.

Man märker snart att karaktärerna skiljer sig en del från originalserien. Det gäller inte bara Kittys hårfärg. I den här historien lär hon känna Ned betydligt tidigare än i ”Kitty och dagboksmysteriet”, hennes mamma dör även tidigare än i originalserien.

I den här serien har Kitty känt Ned sedan de var små.
I originalserien dör Kittys mamma när hon är tre år.

I den här serien får Kitty också en nemesis i form av Brenda Carlton. De tycker uppenbarligen inte om varandra. Det intressanta med Brenda är att hon även figurerar i ett antal Lill-Kittyböcker. De tycker inte om varandra i den serien heller.

Det här med att Kitty helt plötsligt inte gillar människor är också helt nytt. I vanliga fall är det bara skurkar hon ogillar, men när det gäller Brenda verkar det handla mer om personkemi.

Alan är också en ny karaktär. Han är Bess’ nya pojkvän och han kommer att dyka upp i åtminstone en bok till.

Vi får vänta tills nästa bok när vi får träffa Alan igen.

Slutsats och betyg

Originalskissen till bokens omslag.

Det här osar verkligen 80-tal och kanske måste man gilla det för att gilla den här boken. Jag tillhör den kategorin och har därmed inga problem med all ytlighet i boken. 80-talet var rätt så ytligt.

Jag tycker ändå att det här mysteriet håller en god kvalitet. Det är mer komplicerat än vanligt men man har inga problem med att följa med i historien. Dessutom hittar Kitty nya ledtrådar i en lagom takt vilket håller mitt intresse uppe. Dessutom är boken fylld med härlig 80-tals action.

Hon gör dessutom en hel del detektivjobb här. Bara det att hon går undercover på en skola… Jojo… Kitty börjar komma upp i smeten.

Sedan har vi miljön och jag tycker den är bra. Som jag beskrivit tidigare så är den som hämtad ur en John Hughes-film men jag tycker ändå att det funkar. Det är en tacksam miljö som de flesta kan känna igen sig i. Det är väl möjligen allt det där med att alla kidsen åker runt i bilar som känns märkligt. Men det är väl för att man inte bor i USA.

Sedan har vi allt det här relationsdravlet. Jag är inte helt förtjust i det nu, men minns att jag gillade det när jag var yngre. Så jag låter det gå.

På det hela taget uppskattar jag den här boken som har mycket fart och fläkt. Jag ger den en stark fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Daryl gillade kanske Kittys urringning men jag gjorde det inte!

BästNostalgikicken. Hela åttiotalet och jag minns att jag både läste och gillade den här boken redan då.

Övrig information

Antal sidor: 190
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1988
Bokomslag: Joe Cellini
Boknummer Wahlströms: 2459
Upplagor:
1 – 1988
2 – 1990
3 – 1994
5 – 1997

Originaltitel: Secrets Can Kill
Utgivningsår i USA: 1986
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och golfmysteriet
Nästa bok: Kitty och trollpilen
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *