Kom i Halloween-stämning med Kitty och andra detektiver

Halloween nalkas och eftersom varken Kitty, Mary & Lou, Penny Parker eller Bröderna Hardy ryggar tillbaka för lite kusligheter tänkte inte jag göra det heller. Istället kommer lite Halloweentips – böcker, filmer, spel och musik.

Visste du att trollformeln ”hokus pokus filiokus” kommer från 1600-talet. Förmodligen är det en förvanskning av inledningen på nattvarden latin. Förr hölls ju alla gudstjänster på latin. ”Hoc est enim corpus meum” (detta är min lekamen) och ”filioque” (och av sonen) som är en del av trosbekännelsen. Gemene man och kvinna förstod inte Latin och för dem lät det hela mest som rappakalja. Därav Hokus pokus filiokus

Böcker

Läskigt med bröderna Hardy.

Förra året läste jag ”Kittys spökhistorier” lagom till Halloween. I år blir det ”Damen med lyktan” istället. Ändå är nog Kitty mest Halloweeniga historia ”Kitty och häxans tecken”. Ett annat tips är ”Kitty och spöket på Stora Skuggan”. Alla handlar om spöken eller häxor.

Är man istället sugen på en Hardybok föreslår jag ”Klippgrottans hemlighet”.

Vill man inte läsa någon Stratemeyerbok tipsar jag istället om ”Vårt hem är vårt slott” av Shirley Jackson eller min barndomsfavorit ”Häxorna” av Roald Dahl.

Filmer

Först tänkte jag tipsa om lite Kittyfilmer och serier. Som den nya filmen ”Kitty i spökhuset” som numera ligger på Netflix.

Sedan har vi andra säsongens första två avsnitt av Kitty och Bröderna Hardy-serien från 70-talet. Det är avsnitten när hela gänget åker till Transsylvanien tillsammans. Där de givetvis träffar Dracula.

Glöm inte heller den nya Kittyserien som hade premiär den 9:e oktober.

Sedan kommer lite andra Halloweentips. Först ”The Skeleton Dance”. Den är lite över fem minuter och har massor med läskiga katter och dansande skelett:

Mitt tredje tips kommer från 1944 och är en Sherlock Holmes-film ”The Scarlet Claw”. Där Sherlock och dr Watson åker till Kanada för att försöka lösa ett mord som har satt en hel by i skräck. Det sägs nämligen att kvinnan som dog mördades av ett läskigt monster:

Mitt fjärde tips är något nyare ”Huset med den mystiska klockan” som man kan se via Viaplay:

Mitt femte tips är den klassiska spökfilmen ”Beetlejuice”:

Jag är ingen stor anhängare av superläskiga filmer med massor med blod och sånt. Så dem får ni kika efter på någon annan sida. 😀

Spel

När det gäller spel, tänker jag bara tipsa om ett. Det läskigaste spelet i Kittyserien, nämligen Ghost of Thornton Hall. Det finns att ladda ner till din dator på Her Interactives hemsida.

Radioteater och musik

Jag gillar mest gamla vintagelåtar på temat vampyrer, spöken, zombies, voodoo och sånt. Dem har jag lagt i en alldeles speciell lite låtlista:

En annan klassiker är Agatha Christie och hennes historier kan man ju både läsa och se i någon av alla del serier eller filmatiseringar som finns. Många av hennes historier blev också radioteatrar och jag tänkte tipsa om en av dessa – ”Hallawe’en Party”. Den finns också inspelad med David Suchet i huvudrollen som Hercule Poirot:

Sådär, nu är det bara dags att låta den där mysiga Halloweenkänslan infinna sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *