Mary, Lou och den stulna safiren

På vägen hem från Thailand stjäl någon Lous fina safirring och det blir upptakten till ett nytt mysterium för systrarna. De blir nämligen även bekanta med Janet Crane som är på jakt efter sin försvunna farfar. Han har rymt från ålderdomshemmet och tros vara på väg till Sierra Nevada. Där ryktas det också om en nergrävd skatt och Mary och Lou tar givetvis upp jakten…

Det amerikanska originalomslaget.

I Kalifornien träffa systrarna nämligen sin moster, Carol Reed, och hon berättar en väldigt spännande historia om en av hennes förfäder. Han tillhörde 49:orna – de som var med under den stora guldrushen i Kalifornien 1848-1849. Även han hittade guld som han la i en kista. När han sedan dog grävde hans trogna kinesiska tjänare ner skatten. Problemet är bara att ingen vet riktigt var? Mary och Lou beslutar sig för att även hjälpa henne.

Boken

Det här är den 23:e boken i serien om Mary & Lou och den skrevs av Harriet Stratemeyer, 1961. Till Sverige kom den svenska översättningen 1979.

Boken tillägnades Murial Thebaut som tog sig tid att åka runt med Harriet i Amador, där stora delar av boken utspelas. Murial var nämligen guide i området och berättade massor med historier om hur det gick till under guldrushen. En hel del av den informationen letade sig senare in i boken.

Carol Reed berättar om en av flickornas förfäder – han som hittade guld.

Det dyker även upp ett och annat djur i boken. Intressantast är nog ändå en groda vid namn Stjärnöga. Han tillhör några vänner till Mary och Lou och de tränar honom inför den stora grodhoppartävlingen i Calaveras. Den tävlingen existerar fortfarande och i filmen nedan kan du lära dig mer om den. Där får vi även lära oss att det nuvarande världsrekordet i grodhopp ligger på närmare 6 meter.

Slutsats och betyg

Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till den här boken. Å ena sidan gillar jag verkligen alla de historiska delarna av den här boken. Å andra sidan tycker jag verkligen inte att Mary och Lou är några vidare detektiver. Det är på tok för mycket gissningar och alldeles för lite riktigt detektivarbete. Samtidigt är känslan och miljön i den här boken riktigt ok.

Det får bli en kompromiss och en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Mary och Lous gissningar.
Bäst: Guldrushen.

Övrig information

Antal sidor: 199
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1979
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer Wahlströms: 2073-2074

Originaltitel: The Sierra Gold Mystery
Utgivningsår i USA: 1961
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och guldfågeln
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och den försvunna sjön / Mary, Lou och den mystiska sjön

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och guldfågeln
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och den försvunna sjön / Mary, Lou och den mystiska sjön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *