Genom den mörka decembernatten hörde systrarna Mary och Lou plötsligt en sorgsen vissling. Vem var ute och gick så här dags? Snart fick de syn på en mörk figur som kom gående. Det visade sig snart vara en pojke med puckelrygg. Han lommade fram. Flickorna bestämde sig för att gömma sig i en grotta för att inte bli upptäckta av honom. Därifrån såg dom honom öppna ett brev som han sedan läste. Samtidigt som han tyst började gråta.
Vem är pojken? Vad står det i brevet?
Någon minut senare är brevet stulet av en tjuvaktig räv tillsammans med pengar som också fanns i kuvertet. Mary och Lou är genast på fallet.
Pojken visar sig sedan vara en flicka, Josy Stykes, som har rymt från ett barnhem. Där stod hon anklagad för att ha stulit pengar. Mysteiret tätnar när pengarna återfinns men Josy försvinner. Bortjagad av mannen som hittade pengarna. Snart försvinner även han när flickornas vännina fröken Marsch bryter förlovningen med honom.
Senare bryter även väninnan Fröken Melbourne ihop när hon får höra Josys historia.
– Flickan måste hittas, ber hon.
Leslies trea
Även den här boken skrevs av Leslie McFarlane, som främst gjort sig känd för sina Bröderna Hardy-böcker. Som jag skrev i posterna om Mary, Lou och mysteriet Hilton och Mary, Lou och mysteriet på Starhurst så tyckte Leslie aldrig om att skriva de här böckerna. Dessutom var han under enorm press när han skrev dem. Dels behövde han pengarna, dels var han konstant försenad och bad om uppskov vid flera tillfällen.
Boken skrevs 1934, året då depressionen nått sin peak. Arbetslöshet sjönk till 22 procent i USA. Samtidigt utnämnde Adolf Hitler sig själv till Führer i Tyskland.
Betyg
Av de tre första böckerna om Mary Lou tycker jag minst om den här. Trots att Josys öde som puckelrygg beskrivs på ett beklämmande sätt så förstörs det av hennes irrationella beteende. Och hon är inte den enda. Mysteriet bygger på just detta – en mängd människor som fattar irrationella beslut. Det stör mig. Därför blir det bara en tvåa – en svag sådan.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Alla irrationella människor.
Bäst: Hyllandet av radion som medieform. 🙂
Övrig information
Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1961
Bokomslag: Inte angivet
Boknummer Wahlströms: 1070-1071
Originaltitel: In the Shadow of the Tower
Utgivningsår i USA: 1934
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Mary, Lou och mysteriet Hilton
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och mannen utan namn.
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och spökmysteriet