Tankar kring Lill-Kitty-serien

Lill-Kitty är åtta år och bor tillsammans med sin pappa Carson. Hon går också i trean tillsammans med sina bästa kompisar George och Bess som är kusiner. Sedan gillar hon att lösa mysterium. Det är halsband, böcker och julklappar som försvinner och någon måste ju hitta dem!

Mysterierna kan också vara mer komplicerade, som när någon saboterade glassen i stadens bästa glassbar.

Serien

Lill-Kitty-serien består egentligen av 69 böcker men i Sverige översattes bara 30 av dessa. Det gör ändå Sverige till det land som översatte flest böcker ifrån originalspråket.

Serien är en fristående ”fortsättning” på den vanliga serien om Kitty. I den är hon 16-18 år, kör bil och löser mysterier. Den första boken i den serien gavs ut 1930. Lill-Kitty-serien utspelar sig däremot senare, under 1990-2000-talet. Här finns tv-apparater och så småningom även internet.

Serien innehåller också en del skillnader från originalserien, som att George egentligen hette Georgia, det gör hon generellt inte i originalserien. Sedan dyker även Kittys framtida pojkvän Ned upp i serien. I originalserien träffar hon inte honom förrän hon är 16. Han bor då i en grannstad till River Heights. I Lill-Kitty-serien bor han i samma stad och går till och med i samma skola.

Böckerna om Lill-Kitty riktar sig givetvis till en yngre publik än originalserien. Till barn i Lill-Kittys egen ålder. Varje bok är dessutom illustrerad med cirka åtta bilder per bok. Där får vi se hur Kitty, George, Bess, Carson, Hannah och Ned ser ut i ”verkligheten”.

Kitty och Hannah bakar i en av böckerna.

Serien innehåller även en av karaktärerna som först dök upp i Files-serien, en annan fortsättningsserie om Kitty. Där figurerar Brenda Carton som går i samma klass som Lill-Kitty. Hon drömmer om att bli journalist precis som sin pappa. Därmed vill hon också lösa mysterier, alternativt se till att Kitty inte lyckas lösa sina. Hon är avundsjuk helt enkelt.

Sist dyker även Muffins upp. Kittys Labradorvalp som hon får rätt så tidigt i serien. Han förblir valp genom hela serien. Här åldras nämligen ingen.

Vi får också lära oss en del fina detaljer om Kittys relation till Carson. Som att han brukar kalla henne för sitt lilla smultron. Han bjuder också på hemgjorda bananpannkakor (Kittys favorit) på helgerna, när Hannah har ledigt.

En trevlig serie för smådeckare

Jag hade inga särskilda förväntningar på den här bokserien när jag började läsa den. Mer än att den skulle vara avsedd för personer betydligt yngre än mig. Jag har därför försökt att läsa dem ur det perspektivet- som min inre 8-åring. Jag är helt övertygad om att hon hade gillat de här böckerna. Mysterierna är lagom komplicerade, ofta med en rätt så fin sensmoral.

Sammanfattningsvis tyckte jag dessutom att några böcker var riktigt bra. Det vara bara någon bok som jag inte gillade alls. Ofta på grund av kill- och tjej-stereotyper. Att flickor ska göra vissa saker och pojkar andra. Men det gäller bara ett fåtal böcker. Generellt höll de annars en rätt så hög klass som jag tror att många barn kan gilla.

Mina fem favoritböcker i serien (mitt betyg inom parentes):

  1. Den gömda dagboken – bjuder på en bra och spännande skattjakt (5)
  2. Halsbandet som försvann – George och Bess blir ovänner och ett halsband försvinner. Fin historia om vänskap (5)
  3. Citronmysteriet – Fin sommarkänsla och massor med citronlemonad (5)
  4. Frimärksgåtan – Någon har stulit breven som Kitty fått av sin brevkompis, vem? (5)
  5. Talangjakten – bjuder på en härlig talangjakt med olika konster som någon vill sabotera (5)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *