Talangjakten

Kitty och hennes vänner ser fram emot talangjakten för husdjur. Vinnaren kommer att bli gäst i det populära tv-programmet ”Ödlemannens lekstuga”.
Katie har med sig en sjungande papegoja, David har en otäck råtta och Kitty tävlar med sin valp Muffins som spelar fotboll. Men när Muffins stora ögonblick är inne vill hon inte röra fotbollen. Vad är det som är fel?

Det börjar snart se ut som om någon har haft helt egna planer för tävlingen. Fram med den blå anteckningsboken där Kitty skriver ner en lista över misstänkta. Det är dags för ett nytt fall! Kitty och hennes vänner undersöker och avfärdar sedan den ena efter den andra tills de hittar den skyliga.

Boken

Det här är den 17:e boken i Lill-Kittyserien men i Sverige gavs den ut som nummer 16. B. Wahlströms gav nämligen aldrig ut den 14:e boken i serien, ”The Funny Face Fight”.

I USA gavs den här boken ut 1997 och i Sverige kom den ut 2002 första gången. Hittils vet vi inte vem som egentligen skrev boken, men den gavs som vanligt ut under pseudonymen Carolyn Keene.

I boken dyker Kittys labradorhund Muffins upp igen. Detsamma gäller den elaka Brenda Carlton och tonen mellan henne och Kitty är syrligare än vanligt.

När det sedan kommer till Kitty och Muffins trick så är det minst sagt imponerande. Hon har lärt Muffins att göra mål med en fotboll. Något som verkar väldigt svårt.

Apropå hundtrick så hittade jag den här videon som rankar några av de bästa, som ändå verkar möjliga att lära sin hund.

Är det Muffins?

Slutsats och betyg

Jag tyckte att det här var en av de bättre Lill-Kittyböckerna som jag läst på ett tag. Hundar är ett roligt tema, dessutom har boken lite djup när Muffins väl misslyckas med sitt trick och Kitty vill sjunka genom jorden. Alla vet vi hur det känns att göra bort sig.

Efter det tycker jag att mysteriet utvecklar sig till en jättebra. Det är också roligt med alla djuren och den märkliga Ödlemannen. Sist men inte minst har vi ett överraskande slut och en fin sensmoral – att man inte ska dra förhastade slutsatser.

Talangjakten spårar ur när råttan rymmer.

Jag ger den här boken en femma och tror att många barn skulle uppskatta den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Några av djurtricken är lite overkliga.
Bäst: Empatin man känner med Kitty när Muffins misslyckas med tricket.

Övrig information

Antal sidor: 92
Första upplagan, andra tryckningen
Tryckt i Finland, 2003
Bokomslag: Aleta Jenks
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2002
2 – 2003

Originaltitel: Whose Pet is Best?
Utgivningsår i USA: 1997
Andra omslag till boken:

Föregående bok: Vinterlovs-Mysteriet
Nästa bok: Citronmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *