Monstertårtan

Kitty och hennes bästa vänner, Bess och George, är inNew York för att hälsa på Kittys faster, Eloise.
De går till en restaurang som har både King Kong-korv och monstermos på menyn. Men inte ens ett ställe som Läskiga Lisa skulle servera en tårta full med grönt slem och gummiormar. Ändå är det precis vad som händer. Och Kitty får skulden!

Nu måste hon lösa mysteriet. Men hur ska hon lyckas med det i en så stor stad som New York? Snart framgår det ändå att de främst misstänkta arbetar på Läskiga Lisa. Så Kitty börjar sin undersökning där.

Boken

Det här är den 27:e boken i serien om Lill-Kitty, även om den i Sverige gavs ut som den 23 boken i ordningen. Den skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

Konstigt nog har inte den här boken ett uttalat Halloween-tema. Ändå flaggar jag den som sådan. Alla misstänka personer är ju med – Dracula, en varulv och andra skumma figurer. Boken innehåller också en del andra läskigheter som passar för Halloween.

Konstigt nog kan inget av detta avläsas i omslaget. På det ser det bara ut som att Kitty, Bess och George håller på att baka.

Där märks heller ingenting av New Yorks puls. Flickorna besöker bland annat Empire State Building, trots att Bess är rädd för höjder.

Empire State Building.

I New York bor flickorna hos Eloise Drew, Kittys faster. Hon dyker ju upp i en hel del historier, särskilt när Kitty är i New York. I den här boken framgår det lite tydligare att Eloise faktiskt arbetar som lärarinna. Bland annat när hon ska köpa nya kritor till sina elever.

Annars koncentreras historien främst kring Läskiga Lisas. Eloise är bekant med restaurangens ägarinna, som lämpligt nog också heter Lisa. 😉

Tory får en oväntad överraskning i sin tårta och allt är Kittys fel.

Slutsats och betyg

Den här boken var ovanligt barnslig för att vara en Lill-Kittybok. I sammanhanget tänker jag också att det kan vara en komplimang i sammanhanget. Jag ingår ju egentligen inte i målgruppen för boken. Samtidigt tror jag att de som gör det kommer att uppskatta detta mer än jag. Och det är bra.

Mysteriet är helt ok. Jag uppskattar också att flickorna för en gångs skull lämnat River Heights och att läsaren bjuds på en liten känsla av New York. Sedan blir allt lite roligare med monster. Förnuftigt nog handlar det ändå aldrig om att Kitty eller någon av hennes vänner blir rädda för dem, eller tror att de är något annat än utklädda personer.

Sammanfattningsvis var alltså den här boken helt ok. Jag ger den en trea i betyg men tror att den skulle få mer av en åttaåring.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att bokomslaget inte har så mycket med bokens innehåll att göra.
Bäst: Monster, varulvar och Dracula. Läskiga Lisa verkar vara ett rått så kul ställe.

Övrig information

Antal sidor: 93
Första upplagan
Tryckt i Finland, 2006
Bokomslag: Joanie Schwartz
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2006

Originaltitel: Trouble Takes the Cake
Utgivningsår i USA: 1998
Andra omslag: Jag hittade inga andra än det svenska och det amerikanska.

Föregående bok: De stulna örhängena
Nästa bok: Den försvunna kälken 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *