Mysteriet med Super S-raketen – Bröderna Hardy

Det fanns bara en utväg, men den var livsfarlig – att försöka ta sig över till huset intill!
Fenton Hardy gav sig iväg först. Frank Följde efter. Sist kom Joe. Men just när han skulle ta fart mot takkanten slant foten. Han hade inte en chans att stanna utan fortsatte rakt ut i luften. Under bråkdelen av en sekund insåg han att han aldrig skulle nå fram. I nästa ögonblick stirrade han ner mot asfalten som kom virvlande emot honom, sex våningar ner.

Det amerikanska originalomslaget.

I det här mysteriet blir bröderna Hardy indragna i ett fall där nationens säkerhet står på spel. Allt på grund av att Joe ringer fel nummer och råkar höra två mystiska ord ”Bombay Boomerang”.

Samtidigt försöker brödernas pappa, Fenton, spåra en liga som ligger bakom en rad stölder av Kvicksilver. Och stölderna verkar hänga ihop med USA:s nya Super S-raket. Det visar sig nämligen att en av dem har stulits och risken finns att någon kommer att använda den emot USA istället.

Mycket står på spel och bröderna måste ligga i för att förhindra ett skräckscenario.

Boken

Det här är den 49:e boken i serien om bröderna Hardy, även om den i Sverige gavs ut som nummer 25. Här hoppade vi nämligen över en hel radda med böcker.

Boken skrevs av Vincent Buranelli, 1970 och den svenska översättningen gavs ut sex år senare, 1976. Vincent fortsätta att skriva ett stort antal Hardyböcker, varav det här alltså är hans debut.

Utmärkande för boken är att skurkarna är terrorister och att Hardybröderna samarbetar med Pentagon för att sätta stopp för dem. Bakom planen står en främande makt men vilken det är framgår aldrig. Man får helt enkelt gissa. Boken skrevs ändå under Kalla kriget så det rör sig förmodligen om något kommunistiskt land.

Annars spelar Indien en betydande roll i boken och bröderna blir goda vänner med två indiska pojkar/män. Så en del av den rasism vi läst i tidigare böcker är borta. Här är man inte automatiskt skurk om man kommer från ett annat land.

Vi får också lära oss lite mer om Boomeranger. Det visar sig nämligen att det är Chet Mortons senaste hobby. Efter flera försök har han dessutom lyckats snickra till en egen som fungerar. I boken påstår man dessutom att boomeranger inte bara kommer från Australien – de har även använts i Indien under lång tid. Det här var jag givetvis tvungen att kontrollera och det visade sig att verkligen var ännu mer komplicerad.

Det visar sig att boomerangfynd har gjorts över hela världen – i Europa, Egypten, Nordamerika och Asien. I de polska bergen har man funnit en boomerang som visade sig vara 30 000 år gammal. Dessutom begravdes Faraon Tutankhamun med en hel samling boomeranger och han dog för över 3 300 år sedan. Det kanske är dags att sluta förknippa boomeranger med Australien helt och hållet och se det mer som ett gammalt verktyg som människor använde världen över?

Detta inkluderar särskilt Chet och Boomerangerna kommer till fin användning i den dramatiska upplösningen av den här boken.

Här har vi en kille som är riktigt skicklig på att kasta Boomeranger.

En annan liten intressant detalj i boken är att pojkarna besöker Washington DC och kyrkogården Westminister. Där Edgar Allan Poe ligger begravd.

Pojkarna besöker författarikonens grav.

Slutsats och betyg

Jag är relativt svag för spionhistorier och tyckte det var roligt att Hardypojkarna hamnade i den här Bond-liknande historien där världsfreden står på spel. Nu måste de rädda världen…

Med det sagt fanns det ändå en del saker som jag reagerade emot. Mest gäller det overkliga saker som att Pentagon så lättvindigt skulle berätta om sitt senaste hemliga vapen, tystnadsplikt eller inte… Där tappar man mig en del.

Trots det tycker jag att boken har ett fint tempo och bra stämning. Trots att jag bitvis tyckte att det blev lite rörigt. Särskilt med hur bröderna rörde sig mellan Bayport, Washinton och Baltimore. Men det kanske berodde på att jag var lite okoncentrerad när jag läste den.

Utöver allt detta gillade jag den dramatiska upplösningen och skurkarna som var synnerligen samvetslösa. Så jag ger boken en fyra i alla fall. En svag sådan.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Är det bara jag som inte gillar Tord Nygrens omslag?
Bäst: Chets Boomeranger.

Övrig information

Antal sidor: 195
Fjärde upplagan
Tryckt i Falun, 1979
Bokomslag: Tord Nygren
Boknummer: 1908-1909
Upplagor:
1 – 1976
2 – 1976
3 – 1976
4 – 1979
5 – 1985
6 – 1991

Originaltitel: The Bombay Boomerang
Utgivningsår i USA: 1970
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Svarta falkens gåta
Nästa bok: Klippgrottans hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *