Out of Bounds

Kittys nya vän, Cynthia, får plötsligt sparken – anklagad för att ha stulit pengar på restaurangen där hon arbetade. Själv hävdar hon sin oskuld. Kitty tar sig givetvis an fallet som visar sig mer komplicerat än förväntat. Det pågår skumma saker på restaurangen. Utpressning och langning av steroider till fotbollskillarna som hänger där. En av dem är dessutom Bess nya pojkvän. Kitty måste snabbt komma underfund med vem som ligger bakom allt.

För att komma nära människorna på restaurangen tar Kitty anställning som servitris.

Boken

Det här är den 45:e boken i Nancy Drew files-serien och den gavs ut i mars 1990 första gången. Tyvärr finns det ingen svensk översättning av boken – den finns bara på engelska.

Det finns heller inga uppgifter om vem spökskrivaren för den här boken var. Men som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene.

Vem det än var så hade hen koll på att Kitty arbetat under täckmantel förut. Redan i ”Last Dance” tog Kitty jobb som servitris. I boken refereras det även till den allra första boken i serien, ”Secrets Can Kill – Kitty och utpressaren”. Den utspelade sig på Bedford High och det är den skolans fotbollslag som är i blåsvädret i den här boken.

Kitty försöker övertyga en illvillig tränare om att några av hans fotbollsspelare dopar sig.

Gissningsvis har spökskrivaren antingen gjort ordentlig research, eller skrivit någon/några Kittyböcker innan.

Jag kollade givetvis upp det här med dopingmedlet också. Om det verkligen finns. Det gör det inte men det finns ett dopingklassat medel som heter Danazol. Så kanske rör det sig bara om en ordlek från författarens sida.

I boken framgår det också att målet för Bedford highs fotbollslag är att vinna delstatsligan. De har tagit sig väldigt långt i turneringen och att vinna den är en stor heder. Eftersom både River Heights och Bedford inte ligger så långt ifrån Chicago. Bör det röra sig om Illinois delstatsliga.

Från en match i Illinois delstatsliga.

Eftersom boken handlar om amerikansk fotboll så förekommer det några fotbollsscener. Vi får också veta att Bess har börjat dejta en av dessa fotbollskillar, Bill. Hon drar också med sig George på en dubbeldejt.

Bess är märkbart förtjust i sin nya pojkvän.

Vid sidan av sysselsätter sig George med en tennisturnering.

Slutsats och betyg

Att säga att jag var superförtjust i att börja läsa den här boken vore en överdrift. Jag såg omslaget och tänkte ”Å nej, en fotbollsbok!”. Jag brukar inte ha några problem med sporttema i Kittyböckerna. Tvärtom. Men just amerikansk fotboll skaver lite. Förmodligen för att jag inte har samma kulturella referenser till sporten som en amerikanare har.

Med allt det sagt tyckte jag ändå inte att fotbollsdelarna blev för tunga i den här boken. Det blev bättre än jag trodde. Särskilt när det visade sig att mysteriet handlade om doping. Det är ju inte specifikt för bara den sporten.

Sedan hade författaren kanske kunnat gå in lite djupare på ämnet. Att biverkningar uppstod lite tydligare, med mera.

Annars tyckte jag att mysteriet var okej och Kitty använde sig av både alias och täckmantel, Nancy Edwards. Referenserna till tidigare böcker var också kul. Men det lyfte aldrig riktigt.

Jag ger den här boken en stabil trea – en helt ok bok att läsa över en dag.

Slutsats och betyg

Jag vet egentligen inte vad jag tycker om den här boken. Å ena sidan är jag inte överförtjust i själva mysteriet, som är lite platt. Utöver det gillar jag inte djur i bur.

Å andra sidan är relationen mellan George, Bess och Kitty ovanligt intressant. Och det visar sig att Bess är världens bästa vän. Så vad ska jag tycka?

Betyget får bli något mittemellan. En stark tvåa.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Slutet. Dramatiken kändes malplacerad på något vis. Jag önskar att det hade sytts ihop på något annat sätt.
BästAtt vi återvände till Bedford.

Övrig information

Antal sidor: 154
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Scent of Danger
Nästa bok: Win, Place, or Die
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *