Riverboat Roulette

Plötsligt är alla donationerna till välgörenhetsgalan borta, stulna!
Kitty, George och Bess befinner sig ombord på en flodångare. Där ska George delta i en välgörenhetsturnering i poker, till förmån för hemlösa djur. Nu har de tre timmar på sig att hitta tjuven innan båten når hamn igen, precis som tjuven.

Ombord på båten finns 200 misstänkta. Kommer Kitty hitta tjuven innan det är för sent?

Boken

Det här är den 14:e boken i Nancy Drew Diaries-serien. Den första boken i serien släpptes 2013 och serien fortsätter att rulla på, med ungefär två nya titlar per år.

Som vanligt används pseudonymen Carolyn Keene medan den verkliga författaren hittills är okänd.

I den här boken berättas det om Bess’ mammas arbete i styrelsen för en lokal djurskyddsförening. Årligen har den en stor insamlingsgala som Kitty och hennes vänner brukar gå på, och den här gången blir det i form av en pokerturnering.

Konstigt nog har vi aldrig hört talas om insamlingsgalan eller Bess’ mammas arbete där tidigare. Men eftersom det är en Kitty-bok och det finns så många, så är det svårt att vara helt konsekvent. I Kittyvärlden fyller man inte ens år, inte oftast.

Samtidigt har George utvecklat en delvis ny personlighet i den här boken. Här beskrivs hon som en nörd som blir besatt av olika saker som intresserar henne. Det visar sig också att hon brukar spela kort med sin pappa. Vanligtvis brukar hon beskrivas om en sportfåne som inte kan sitta stilla.

Nu ska hon spela kort mot en av sina idoler, Brett Garner. Han har vunnit massor med pokerturneringar och inbjuden som dragplåster.

Turneringen och i princip hela boken utspelar sig ombord på en fin gammal hjulångare.

En gammal hjulångare.

I boken får man också lära sig lite om Mark Twain. Mark jobbade nämligen som lots på flodbåtar innan han blev känd, en position som tydligen kallades för ”Mark Twain” och därför tog han sedan namnet som pseudonym. Egentligen hette han Samuel Langhorne Clemens.

Slutsats och betyg

Jag var helt upplagd för ett nytt äventyr ombord på en hjulångare. Mysterier i ”slutna” rum är alltid kul, när det blir en katt-och-råtta-lek.

Dessutom var det väldigt befriander att slippa läsa om ännu mer sabotage. Må sån hända att man listar ut vem skurken är väldigt snabbt, men det är roligt att följa med i alla fall.

Sedan gillade jag pokerscenen lite särskilt med Kitty. Även om den kändes lik scenen i ”Casino Royal”, när Bond spelar kort. Men det är väl klart att Kitty också förtjänar en sådan scen. Kul!

Jag gillar också att George framställs som mer nördig i den här boken. Det gör henne lite mer sympatisk och jag önskar att det är en personlighet hon kan få behålla i framtida böcker.

Jag ger den här boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jo, det hade såklart varit mer spännande om man inte vetat vem skurken var så tidigt…
Bäst: Tidspressen som faktiskt gör att det känns som att historien utspelar sig i realtid. Riktigt snyggt faktiskt.

Övrig information

Antal sidor: 176
Första upplagan
Publicerad i USA 1 januari 2017 av Aladdin
Finns även som ljudbok, men bara på engelska.

Ingår i serien Nancy Drew Diaries
Föregående bok: The Ghost of Grey Fox Inn
Nästa bok: The Professor and the Puzzle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *