Sabotaget mot Silver Star – Bröderna Hardy

Frank och Joe satt i sing bil och följde med spänning cykelloppet. Men plötsligt stelnade de till. De hade hört ljud av gevärsskott. Det kom från andra sidan backen!
Joe trampade snabbt gasen i botten, svängde över i den vänstra filen och körde det fortaste han kunde över backkrönet.
Då fick de syn på en av cyklisterna, Keith Holland, som låg alldeles livlös på vägen. Hade han blivit skjuten?

Boken

Det här är den 86:e boken i originalserien om bröderna Hardy och den kom ut 1990 i Sverige. Som vanligt användes pseudonymen F. W. Dixon och än så länge är det okänt vem som skrev just den här boken.

Mellan bok nummer 85 och 86, var det ett utgivningsuppehåll på ungefär ett och ett halvt år. Vilket berodde på att försäljningen av Stratemeyersyndikatet till Simon & Schuster.

Sedan kom bröderna tillbaka med full fart. Den första boken på det nya förlaget handlar om en cyklist som råkar ut för den ena olyckan efter den andra. Någon har lagt salt i hans vatten, cykeln saboteras, med mera. Allt detta i samband med ett välgörenhetslopp som går från USA:s ena kust, till den andra. Vem är det som försöker angripa cyklisten och varför?

Roligt nog dyker en svensk karaktär upp i den här historien, Marianne Bergquist.

Mästerspionen Marianne Bergquist.

Vad jag vet så är det den första svensken i ett Hardymysterium, i alla fall av i de böcker som översatts till svenska, eller minns jag fel?

Till saken hör också att ”Silver Star” är den nya, fräsiga cykeln som Keith åker runt på.

Slutsats och betyg

Nog är det lite konstigt att Hardybröderna går från att lösa ett mysterium ute i rymden till att fånga en cykelskurk. Eller, nåja, det är lite förenklat, men ändå.

Första halvan av den här boken är jag ändå rätt så perplex. Det känns inte jättespännande. Sedan utvecklas plötsligt historien till ett spionmysterium och så trodde jag inte att det skulle bli. Det känns inte supernaturligt och flyter inte ihop så särskilt bra. Samtidigt är spionhistorien det enda som är någorlunda spännande i den här boken.

Jag ger den en stark etta i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att det känns som två böcker i en, som inte passar särklit bra ihop. Trodde man att två halvbra idéer skulle bli en bra, om man slog ihop dem? Och varför ser bröderna jättegamla ut på omslaget? (Det är Frank på cykeln.)
Bäst: Jag ger pluspoäng till Chets goda humör. I varje bok (den senaste tiden) får han utstå gliringar kring hans vikt, men Chet är som teflon.

Chet är byggd för ett maraton på Arktis.

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1990
Bokomslag: Mark Skolsky
Boknummer: 2521
Upplagor:
1 – 1990
2 – 1994

Originaltitel: The Mystery of the Silver Star
Utgivningsår i USA: 1987
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Rymdterroristerna 
Nästa bok: Förräderiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *