Signal in the Dark – Penny Parker

Det är sommarlov och Penny övertalar sin pappa att anställa henne över sommaren. Men jobbet blir inte lätt, en avundsjuk reporter ställer till problem och sedan försvinner kameran som Penny och fotografen använda för att täcka en explosion på ett stålverk. Snart inser Penny att det är fler än hon själv som är intresserade av bilderna i kameran. Varför?

Sedan snubblar Penny över en annan mystisk historia. En uppfinnare vill sälja ett nytt sprängvapen, men fungerar vapnet verkligen?

Penny springer också på en gammal kollega som fått sparken på felaktiga grunder. Han anklagade en av Riverviews mest prominenta affärsmän för att bedriva skumraskaffärer. Sedan kunde han inte bevisa det. Penny bestämmer sig för att försöka hjälpa honom, och nätet börjar snart dras åt…

Boken

Dags för den 14:e boken i serien om flickdetektiven Penny Parker. Böckerna som skrevs av Mildred Wirt Benson under sitt eget namn. Hon är annars mest känd för att ha skrivit många av de tidiga Kitty Drew-böckerna. Själv hävdade hon att det var historierna om Penny Parker som hon själv var mest nöjd med – inte Kitty-böckerna som var betydligt populärare.

Jag trodde att den föra boken skulle vara den sista med krigstema, eftersom det borde ha varit den sista som skrevs under krigsåren. Den här historien gavs ut 1946 men den handlar konstigt nog om ett vapen som en uppfinnare hittat på. Tanken är att de ska kunna användas under krig för att förstöra fiendens minor. Ett vapen som jag inte tror finns i verkligheten.

I boken förekommer också militärer och det finns en sorts stämning som är lite… uhm.. orolig.

Här finns också fattigdom, speciellt när Penny träffar en före detta journalist, Ben Bartell, som fått dåligt rykte. Han lever på ruinens brant i den dåliga delen av staden. Att stadsdelen är dålig hindrar givetvis inte Penny från att ta sig dit. Hon har ju bestämt sig för att hjälpa honom. Och eftersom det snart visar sig att han sitter inne på information som Penny själv behöver, så det är ett perfekt partnerskap.

Detta i väntan på Jerry Livingstons återkomst. För jag gissar att han kommer tillbaka. Så snart han är är klar på Hawaii.

Penny får ett brev från Jerry.

Fortsättning följer i bästa bok. Då ska det också bli spännande att se om Ben återkommer.

Illustration från boken.

Slutsats och betyg

Den här boken är bitvis jättebra och ungefär lika rolig och härlig som alla andra Penny-böckerna. Det tänkte jag i alla fall när jag var klar med den. Men sedan när jag satte mig ner för att skriva ihop den här texten, så kände jag att det blev kanske lite väl spretigt. Mer spretigt än vanligt i alla fall.
Hade historien kanske mått bättre av att slimmas lite mer? Ja, kanske det.

Egentligen betyder det ändå inte särskilt mycket för mig. Jag gillar Penny skarpt och inget har ändrats.

Jo, kanske hoppas jag att Ben blir en bland de andra av de återkommande karaktärerna. Särskilt eftersom jag tyckte att scenerna med honom var mest lyckade i boken. När Penny ställer upp och är en bra kompis.

Jag gillar också att boken tar social ställning för arbetarna på den där fabriken. Är inte Penny alltid lite mer politisk än Kitty? Det måste väl bero på att Mildred fick mer fria tyglar när hon skrev om Penny. Eller så hanns det inte med i Kitty-böckerna.. hmm..

Bäst och sämst

Sämst: Att Penny ibland går lite väl mycket på magkänslan, istället för att bara bestämma sig och sedan samla fakta.
Bäst: Scenerna i den dåliga delen av stan och vid hamnen. Där verkar det hända spännande grejer. Mer tid hade kunnat spenderas där.

Övrig information

Antal sidor: 144
En Penny Parker Press Bok.
Publicerad av Wildside press
Utgiven 2018

Ursprungligt utgivningsår: 1946

Föregående bok: The Guilt of the Brass Thieves 
Nästa bok: Whispering Walls

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *