Kitty och segelbåts-mysteriet

Kitty, Ned och bess blir inbjudna till en segelbåtsregatta i Maryland av sin vän Andy Devereux. Andy, som är delägare i en båtfirma, är helt övertygad om att hans båt kommer att vinna. Men förhoppningarna grusas när han anklagas för att ha mördat sin kompanjon, Nick Lazlo…

Kitty och hennes vänner är övertygade om att Andy är oskyldig. Men vad är det egentligen som hänt Nick? När Kitty undersöker fallet får hon veta att två av firmans båtar försvunnit några år tidigare utanför Floridas kust. Och kvinnan som kustbevakningen plockade upp från en livflotte berättade att de blivit bordade av sjörövare… Kan det ha någonting med Nicks mystiska försvinnande att göra?

Boken

Det här är den 81:a boken i Nancy Drew Case Files-serien. I USA gavs den ut i mars 1993. Som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd. I Sverige gavs boken ut i den onumrerade serien 1995.

När jag avslutade den förra Kitty-boken undrade jag ju hur det skulle gå för Parker och Bess. De verkade ha funnit varandra och mycket riktigt. Parker är med i den här boken och Bess följer med till Maryland för att hänga med honom. Jojo!

Som tur är slipper han bli anklagad för ännu ett brott. Istället blir hans kompis Andy det. Hans kompanjon är försvunne och det enda som finns kvar är massor med blod. Spåren leder till Andy.

Men Kittys magkänsla säger att han är oskylidg och hon tar givetvis på sig uppdraget att rentvå hans namn och reda ut vad som egentligen har hänt med Nick.

Snart visar det sig att försvinnandet verkar ha med båtföretaget att göra. Pengar har förskingrats. Nicks fru beter sig dessutom väldigt märkligt. Hon blir snart en huvudmisstänkt.

Boken utspelar sig i närheten av Annapolis i Maryland. En stad som är känd för sin hamn och fina segling. Givetvis anordnas det tävlingar där också. Precis som i boken.

När det här marknadshuset nämnde var jag givetvis tvungen att Googla på det också. Och den finns. Här är länken till deras sida och meny: https://annapolismarkethouse.com/. Ostron verkar vara deras specialitet!

Slutsats och betyg

Jag var helt upplagd för ett segelmysterium. Nog för att Kitty har varit till havs förut. Men i ett segelbåtsrace, det känns nytt och kul för Kitty.

Med åren har ju böckerna om Kitty gjort henne lite mer mänsklig och hade den här boken skrivits på 40-talet hade Kitty förmodligen varit kapten på båten. Nu är det 90-tal och Kitty följer med som ballast. Jag vet inte vad det säger om världen…

Men jag vet att jag tycker att man hade kunna göra mer med seglartemat. Mer spännande scener, när man ändå hade chansen.

Annars tycker jag om den här boken. Tempot är bra, miljön trevlig och Kitty har med sig sig dyrkarkitt så att hon kan öppna låsta dörrar. De misstänkta skurkarna känns bra och obehagliga och även om boken är lite förutsägbar så gillar jag att man inte riktigt vet vilka som är inblandade och inte.

På minussidan finns en del hål i historien. Som Bill, vad hände med honom egentligen. Dog han, blev han mördad, eller bara försvann?

Men bortser man från det var det här ändå mysig läsning och jag ger den en svag fyra i betyg för det.

Bäst och sämst

Sämst: Att man inte får veta vad som hände med Bill?
Bäst: Att min undran kring Bess och Parker fick en uppföljning i den här boken.

Övrig information

Antal sidor: 152
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1995
Bokomslag: Tricia Zimic
Upplagor:
1 – 1995

Originaltitel: Making Waves
Utgivningsår i USA: 1993
Jag hittade inga andra omslag än det amerikanska som det svenska också bygger på.

Boken innan (enligt den amerikanska utgivningen): Power of Suggestion
Boken efter (enligt den amerikanska utgivningen): Dangerous Relations – Kitty och cirkusartistens gåta

Boken innan: Kitty och guldgruvans gåta
Nästa bok: Kitty och den persiska kattens gåta 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *