Ta hand om Micke – Ett fall för Carina

När jag såg Mickes osäkra, men samtidigt trotsiga blick kändes det hopplöst. Jag ville så gärna hindra honom från att komma på samma villospår som Tomas en gång varit inne på.
Jag undrade vem av oss som skulle vinna kampen. För en kamp skulle det bli, det hade jag förstått.

Boken

Det här är den sjätte boken i serien om flickdetektiven Carina Fjellström. Den är dessutom skriven under samma pseudonym som titeldetektiven. Den egentliga författaren var Bengt-Åke Cras – mer känd för sina ungdomsböcker på sporttema.

Bokserien om Carina utmärker sig för att vara förhållandevis socialrealistisk. Det knarkas, röks och slåss. I den här boken får vi lära känna sångerskan på Carinas jobb, restaurangen Malmkällaren. Hon är blond och storbystad och Carina är initialt inte särskilt förtjust i henne. Hon ser henne snarare som en bimbo.

Snart visar det sig att sångerskans son börjar dyka upp på hennes arbete och Carina tycker synd om honom. Han heter Micke och har problem med både det ena och det andra. Hon bestämmer sig för att försöka hjälpa honom.

Att hjälpa Micke är inte helt lätt.

Relationen är inte helt enkel.

Det är inte heller Carinas relation till Tomas. De verkar ha gjort slut och Carina ser honom till och med tillsammans med en annan tjej.

Samtidigt pågår det något lurt på en av stadens bensinstationer. Märkliga personer som kommer och går…

Men Carina fokuserar mest på Micke. Så till den grad att hon tar jobb som hjälplärare på hans skola.

Det jag också funderade på när jag läste boken är om Carinas pappa, Ola, är någon sorts alterego för Bengt-Åke Cras. som jag förstod det kritiserades han för att skriva för mycket böcker, som i sin tur inte höll tillräckligt god kvalitet, enligt 70-80-talets kulturnorm. I den här boken blir Ola inbjuden att diskutera kvaliteten på litteratur i TV.

Slutsats och betyg

Den här boken var ovanligt spretig. Att jag dessutom tog fel bok och helat missat vad som hände i boken innan, hjälpte inte.

Varför har det blivit så livlöst mellan Carina och Tomas? Jag hängde inte helt med. Svaret finns förhoppningsvis i den femte boken…

Det mysteriet var eventuellt bättre än historien här. Det hela handlar mest om Micke och hans problem. Kommer han lära sig läsa eller inte? Visst är det fint att Carina kämpar på. Men jag väntade mig nog mer mysterium än det jag fick.

Jag ger boken en stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Sättet som Carina initialt beskriver Mickes mamma. Det får Carina att verka avundsjuk och inte så särskilt sympatisk alls.
Bäst: Att rätt så många karaktärer går igenom personlig utveckling i den här boken. Till och med Connie!

Övrig information

Antal sidor: 154
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1984
Bokomslag: Brita Norrby
Wahlströms boknummer: 2324

Föregående bok: Kom igen, Tomas,
Nästa bok: Det blommiga kuvertet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *