The Red Slippers

Av en händelse springer Kitty och Bess på en barndomsvän i form av Maggie Rogers. Som små tog de danslektioner ihop tills Maggie flyttade ifrån River Heights för att gå på en prestigefylld balettakademi. Nu är Maggie tillbaka i sin hemstad i samband med en uppsättning av ”Törnrosa”. Hon ingår i en ensemble som svämmar över med ambitiösa unga dansare, alla villiga att ge allt för att nå toppen. Deras nästa föreställning är dessutom dubbelt så viktig. Den berömda danskritikern Oscar LaVigne kommer att vara i publiken. En recension från honom kan göra eller förgöra en dansare men det verkar som att någon vill hindra Maggie från att ens kunna uppträda.

Dagarna innan föreställningen har någon förstört för Maggie. Det började med att någon installerade en konstig app på hennes telefon som gjorde att klockan gick fel. Dessutom har någon förstört hennes ansikte på alla affischerna som skulle sättas upp.

Kitty, Bess och George bestämmer sig snart för att slå sina kloka huvuden samman och hitta sabotören. Innan Maggie kommer till ordentlig skada.

Boken

Det här är den elfte boken i den senaste serien om Kitty Drew – Nancy Drew Diaries. Som vanligt skrevs den under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är än så länge okänd men det kanske avslöjas i framtiden.

I USA kom boken ut 2015 för första gången och varken den eller någon annan bok i den här serien har översatts till svenska. Faktum är att den inte verkar ha översatts till något annat språk än engelska i nuläget.

Boken kretsar som sagt kring ett danskompani som ska göra en uppsättning av ”Törnrosa”. Ursprungligen är ju Törnrosa en saga med långa anor. Den har sedan utgivits i olika versioner och tolkningar, i olika länder. En av dem är i Tjajkovskijs balett. Den har även satts upp på Operan i Stockholm och från den uppsättningen hittade jag den här Youtubefilmen. 

Simmons spelar den sadistiske läraren Fletcher i Whiplash.
Simmons spelar den sadistiske läraren Fletcher i Whiplash.

I boken figurerar också en stenhård regissör som inte tvekar inför att skälla ut dansarna när de gör fel. Han påminner en del om J.K. Simmons karaktär från filmen ”Whiplash”. Där en ung trummis kommer in på USA finaste musikskola. Där bryts han ner av sin lärare som spelas av J.K Simmons. Den filmen kom ut året innan den här boken och kanske gav den författaren lite inspiration.

Genom boken får vi också lära oss att Kitty tog danslektioner när hon var liten. Men hon var inte tillräckligt bra och intresserad för att fortsätta. Hon tyckte mycket bättre om att lösa mysterium istället. George tog inga danslektioner alls eftersom hon hade andra intressen. I en sekvens nämner hon ändå att hennes föräldrar ibland oroade sig för att hon var för annorlunda jämfört med andra flickor. Bess å andra sidan är bekymrad över att hon inte har någon ”grej” som är hennes. Kitty har ju mysterierna, George sina datorer, men vad är Bess grej? Kitty tycker att det är hennes medmänsklighet och kanske har hon rätt. 😀

Slutsats och betyg

Gradvis tycker jag att de här böckerna blir bättre även om jag är innerligt trött på att mysterierna alltid är någon form av sabotage. Jag har sagt det förut.

Även i den här boken handlar det om sabotage men jag tycker kanske att det vägs upp av rätt så intressanta karaktärer. Dessutom kommer vi närmare huvudkaraktärerna än vanligt – Bess tvivlar på sig själv och Kitty försöker vara en god vän och vad är motivet till de här sabotagen egentligen? Det är psykologi och det gör att det här blev en rätt så intressant historia i alla fall.

Jag ger den en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att titeln inte har så mycket med mysteriet alls att göra. Helt missvisande.
Bäst: Det överraskande slutet.

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Publicerad i USA den 15:e December 2015  av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Nancy Drew Diaries
Föregående bok: A Script for Danger
Nästa bok: The Sign in the Smoke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *