I Kanada terroriserar en utpressare ett antal olika offer. Kitty kallas dit för att försöka lista ut vem hen är och inser snart att hon letar efter en synnerligen hänsynslös person. Någon som är lika smart som hon själv – men som bestämt sig för att stå på fel sida av lagen. Kommer Kitty att lyckas fånga skurken innan fler personer kommer till skada.
Tillsammans med George och Ned åker hon till Montreal och där träffar hon snart hennes uppdragsgivare Ashley Amberton. Hon arbetar på Shernborn Industries och har anlitat Kitty för att leta rätt på utpressaren. Det verkar nämligen som om hen särskilt har riktat in sig på anställda vid just Ashleys företag. Utpressaren verkar inte heller stoppa vid bara utpressning. Ett offer har dessutom blivit förgiftad…
Boken
Det här är den 14:e boken i Nancy Drew Files-serien och den släptes 1987 i USA. Någon svensk översättning blev det aldrig.
Som vanligt skrev boken under pseudonymen Carolyn Keene. Bakom författarnamnet gömde sig en duo den här gången – Susan Wittig Albert och Bill Albert, förmodligen gifta. Det här var annars Susans tredje Kittybok och Bills första. Men de skulle skriva fler Kittyböcker ihop.
I den här historien beger sig Kitty utomlands, till Kanada. Det är första gången i Files-serien som annars uteslutande har utspelat sig i USA. I originalserien är det annars ganska vanligt att Kitty reser utomlands.
Den här gången reser hon till Montreal, där de flesta pratar franska istället för engelska. Kitty är ingen hejare på franska och klarar sig fram mest för att montrealborna även är duktiga på engelska. George å andra sidan är ovanligt flirtig och ännu sämre på franska. Hennes strategi blir att bara säga ”Oui” (”ja”) till alla. Varpå Kitty reagerar och säger ”Har ingen någonsin berättat för dig att man kan hamna i trubbel om man säger ja för mycket?”
Det hela utvecklar sig sedan till bokens återkommande skämt, mellan Kitty, George och Ned.
För ovanlighetens skulle har Ned en mer framstående roll i den här boken än vanligtvis. Och inte som måltavlan för romantiskt drama. Nej, sällan har Ned varit så aktiv när det gäller att hjälpa Kitty med hennes detektivsaker. Han gör research och kommer på lösningar som Kitty vanligtvis brukar stå för:
Faktum är att Kitty och Ned nog aldrig verkat ha det så fint tillsammans som i den här boken. De åker häst och vagn på en romantisk dejt med Montreal som stämningsfull bakgrund.
I boken besöker Kitty, George och Ned dessutom en del sevärdheter i staden; ön Île Sainte-Hélène och den olympiska stadion från sommar-OS 1976. Staden kallas ibland för Nordamerikas Paris.
När jag googlade dessa säker upptäckte jag snart att något har hänt med häst och vagn industrin sedan den här Kittyboken skrevs. Det är ju en sådan som Kitty och Ned åker i under sin dejt. en så kallad Calèche. De senaste åren har många nämligen reagerat på hur hästarna behandlas. De har tvingats arbeta i extrem hetta liksom under de kyliga vintrarna. För några år sedan filmade någon när en häst kollapsade i värmen och någon tid senare hur en annan häst halkade under vintern och inte kunde komma upp. Därmed började många ifrågasätta hur djuren egentligen mådde och så småningom beslutade sig Montreal för att förbjuda industrin. Ett beslut som jag personligen tycker att fler städer borde ta efter. Nedan kan du se ett lite inslag om det hela.
Slutsats och betyg
Efter en seg inledning på den här boken tyckte jag att historien blev lite bättre. Jag uppskattar dessutom alltid en bra skurk och det tycker jag att den här boken hade i form av en riktig psykopat.
För en gångs skull gillade jag dessutom Ned i den här boken. Det var fint hur gulliga han och Kitty var mot varandra. Tillsammans lyckas de lösa fallet utan några bråk alls. Med det sagt vill jag ändå inte att han ska ta över showen (som i citatet ovan) och komma på de lösningar som ingår i Kittys jobb. Det är trots allt en Kittybok.
Jag reagerade också på George i den här boken som var ovanligt flamsig. Jag undrar om författarna egentligen började skriva boken med Bess i åtanke och sedan ändrade sig. Hon känns inte riktigt igen. Särskilt inte det faktum att hon genast hittar en stilig fransos att gosa med. Misstänkt likt vad en Bess skulle göra…
I slutändan göra allt det här att jag ger boken en trea i betyg. Boken saknade lite tempo men var annars trevlig läsning.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: När Ned är mer detektiv än Kitty.
Bäst: Den minnesvärda skurken som räddade den här boken från att få en tvåa i betyg. Uppenbarligen så störd att motivet blev sekundärt, även för mig.
Kuriosa: Det borde vara Ned som syns på bokens framsida.
Övrig information
Antal sidor: 158
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1987
Bokens olika omslag:
Föregående bok: Wings of Fear
Nästa bok: Trial by Fire
Ingår i Nancy Drew Files-serien