Trial by Fire

Kittys pappa, Carson, blir plötsligt gripen misstänkt för mutbrott. Därmed dras hon in i sitt kanske viktigaste fall hittills – att rentvå sin pappas namn. Snart befinner hon sig i en delikat konspirationsväv. Där skurkarna inte drar sig för utpressning och mord. Konspirationen innefattar även makthavare på hög nivå och nu är de ute efter att tysta Carson, en journalist och Kitty själv.

Får att komma åt skurkarna tar Kitty hjälp av både Bess och Ned. Hon möter också journalisten Ann som redan är skurkarna på spåren. För att kunna sätta dit dem börjar Kitty arbeta under täckmantel, som taxichaufför Nancy Nickerson.

Boken

Det här är den 15:e boken i Nancy Drew Files-serien och den skrevs under pseudonymen Carolyn Keene. I USA gavs boken ut på hösten 1987. I Sverige valde man däremot att inte översätta boken alls och därför får man försöka hitta en engelsk eller nederländsk version av boken, om man är nyfiken.

Det är också okänt hittills vem som egentligen skrev boken. Men jag tycker att den skiljer sig en del från föregående böcker i serien. Den innehåller mord och en scen mellan Kitty och Ned känns ovanligt vågad.

Ned får Kitty att ”nästan” spinna som en katt.

Det gör också att den här boken känns väldigt ”vuxen”. Att bokens tema, som innefattar Amerikas rättsystem, förstärker den känslan. Därför tror jag också att den är skriven av någon ny spökskrivare.

Bokens historia utspelar sig helt i River Heights och där får vi även träffa en gammal vän till familjen Drew, Jonathan Renk. Kitty kallar honom för uncle (morbror/farbror) men det är tveksamt om han verkligen är släkt med Kitty. I så fall det vara på mammans sida.

Kitty träffar sin morbror Jon som inte verkar må så bra.

Förutom att Kitty tar jobb som taxichaufför letar även Ned efter jobb. Så småningom hittar han ett som försäkringsutredare. Han blir även bestulen på sin bil. Den som Kitty råkade fläcka ner med nagellack under en resa. Hon målade nämligen naglarna samtidigt som bilen var i rörelse. Vilket inte riktigt låter som något Kitty skulle göra.

Sist träffar vi också journalisten Ann som är svart och först med det i den här serien. I boken nämns även medborgarrättsrörelsen på 60-talet. Även det för en första gång, mig veterligen.

Kitty pratar med Ann som beundrar sina föräldrar eftersom de riskerade livet i samband med medborgarrättsrörelsen på 60-talet.

Slutsats och betyg

Det finns mycket som jag gillar med den här boken – det rätt mörka temat med mord och konspirationer,. Historien var dessutom ovanligt komplex och inte lika förutsägbar som många andra Kittyhistorier. Den kändes dessutom fartigare skriven.

Jag uppskattade också att Kitty och Ned på riktigt verkade kära i den här boken. I många andra böcker känns relationen rätt krystad men här köpte jag verkligen deras relation. Boken innehöll dessutom inga bråk eller så dem emellan.

I boken genomför Kitty dessutom en hel del genuint detektivarbete och hittar andra originella lösningar på problem. Hon visar verkligen handlingskraft, särskilt när hon snittar däcken på en vit skåpbil.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Vad har Kitty på sig på omslaget?!
BästMycket att välja på men jag tror faktiskt att det får bli själva känslan i den här boken. Den kändes ovanligt mörk, nästan noir. Bra!

Övrig information

Antal sidor: 167
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1987
Bokens olika omslag:

Föregående bok: This Side of Evil
Nästa bok: Never Say Die
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *