Hannas hemlighet

Den här gången får Kitty ta sig an sitt sorgligaste mysterium någonsin. Familjens snälla hushållerska, Hanna, har en hemlighet. Och Kitty tror att hon vet vad det är – Hanna ska sluta! Varför skulle hon annars försvinna iväg på mystiska möten och packa sina väskor?

Det amerikanska originalomslaget.

Nu måste Kitty komma på något sätt att få henne att stanna kvar. Hon bestämmer sig för att börja hjälpa till lite mer hemma, så att Hanna ska få mindre att göra. Men ju mer Kitty anstränger sig, desto mer hemlighetsfull blir Hanna…

Boken

Det här är den tjugonde boken i Lill-Kitty-serien, även om den i Sverige gavs ut som numer 18. Här valde B. Wahlströms nämligen att hoppa över ett antal böcker. I USA gavs boken ut 1997 och vem som egentligen skrev den är hittills okänt. Carolyn Keene är som bekant bara en pseudonym.

Den här boken skiljer sig en del från de flesta andra i serien. Främst eftersom tyngdpunkten mer ligger på Kittys och Hannas relation, än på mysteriet. Kitty tror ju att Hanna ska sluta och försöker få henne att ändra sig genom att bli bättre på hushållsarbetet. En teori är nämligen att Hanna vill sluta eftersom hon har för mycket att göra. Sedan misslyckas Kitty med i princip alla sina försöka att hjälpa till. När hon ska hjälpa till med tvätten svämmar maskinen över, och så vidare…

Däremot går det rätt så bra med matlagningen i början av boken. När Hanna lär Kitty hur man gör en riktigt god Äppelkaka.

Hanna ska lära Kitty göra äppelkaka.
Hanna och Kitty lagar efterrätt.

Då får vi också lära oss att Kitty inte får använda ugnen själv, innan hon fyller tio år.

Slutsats och betyg

Av någon anledning hade jag höga förväntningar på den här boken. Kanske för att den skulle handla om Hanna och jag gillar att lära mig mer om de personerna som Kitty omger sig med. Blev jag grundligt besviken? Jajamensan! Jag fick i princip inte lära mig något nytt om Hanna alls.

Min grundinställning till Kitty är också att hon ska vara något av en Wünderkid. Superduktig på allt. Därför stör jag mig på att hon gör nästan allt fel i den här boken. Det verkar jag å andra sidan vara rätt så ensam om att tycka och boken har goda betyg på olika sajter. Av mig får den däremot bara en etta.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Kitty misslyckas.
Bäst: Hannas receptbok. Den skulle man vilja komma över själv.

Övrig information

Antal sidor: 92
Första upplagan, andra tryckningen
Tryckt i Finland, 2004
Bokomslag: Aleta Jenks
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2004
2 – 2006

Originaltitel: Hannah’s Secret
Utgivningsår i USA: 1997

Föregående bok: Citronmysteriet
Nästa bok: De mystiska lapparna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *