– Den sorten vill ni inte ha, sade den unga kvinnan hastigt till dem.
– Men det vill jag visst, det envisades Bess. Den är så ovanlig. Den är precis vad jag vill ha.
– Den har alldeles för stark doft. Kvinnan sträckte sig efter en annan flaska på disken. Men den här parfymen…
Vad var det med den märkliga parfymen och varför ville kvinnan absolut inte sälja den. Kitty fattar misstankar och beslutar sig för att absolut köpa parfymen. Det leder dem till fler mysterium. Ett företag som håller på med misstänksamma affärer och Svarta ormkolonin – ett sällskap som håller mystiska ceremonier kring fullmånen.
”Kitty och den hemliga grottan” är den sjätte boken om detektiven och hennes äventyr. Boken utspelas främst på farmen Red Gate, där Kitty tillsammans med George, Bess och deras nyvunna vän Millie försöker hjälpa Millies Farmor på ekonomisk god fot.
Redan i boken innan, ”Kitty och hemligheten på ranchen”, nämns den här boken. På sista sidan i den första versionen lovar författaren att vi kommer att få återse Kitty i ”Hemligheten på Red Gate Farm”. Det roliga är att det är det engelska namnet på boken som används, inte det svenska. Man kan ju gissa att de skrev det innan B. Wahlströms hade enats om en svensk titel på boken, och sedan blev det liksom kvar.
Här kan du lyssna på bokens första kapitel:
Depression mellan raderna
Boken skrevs i vanlig ordning av Mildred Wirt Benson och publicerades 1931. I vanliga fall brukar inte världshändelser nå sidorna i en Kittybok. Men här anas en. I oktober 1929 utbröt ”Den stora depressionen”. Börsen på Wall Street kraschade och ledde världen in i fattigdom, arbetslöshet, svält och elände. Det föranledde även andra världskriget. När de första Kittyböckerna skrevs stod alltså världens ekonomi och människors öde på ruinens brant. Vilket man inte kan utläsa något av i de första böckerna. Men här kommer det. När Millie beskriver hennes farmor och sin egen utsatthet. Det är också intressant hur beskrivningen överensstämmer med kraschen 2008
I Sverige kom boken ut för första gången 1956, långt efter både världskrig och depression.
Ormfolk och måndanser
Jag tycker helt klart bäst om den här hittills. Historien vävs ihop på ett smidigt och överraskande sätt och jag gillar alla delarna, tempot och karaktärerna. Förutom skurkarna såklart. Sedan finns en viss rasism – när asiatiska Yvonne Wong beskrivs på ett nedlåtande sätt. Det känns som vanligt väldigt trist.
Det här är den andra boken med George och Bess. Och de är ett riktigt tillskott när det gäller både humor och hur kusinerna för de praktiska delarna av historien mer naturligt framåt. När de beskriver andra karaktärer eller sin syn på måndanser och sekter.
Det blir ändå en femma för den här boken. Den första. Jag gillar den skarpt.
Bäst och sämst *Spoilervarning*
Sämst: Hur den asiatiska Yvonne Wong beskrivs.
Bäst: När George jämför mr Auerbacher med en get.
Övrig information
Antal sidor: 187
Sjunde upplagan
Tryckt i Falun, 1967
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms
Upplagor:
1 – 1956
7 – 1967
8 – 1968
9 – 1972
12-13 – 1976
14 – 1980
15 – 1984
Originaltitel: The Secret of the Red Gate Farm
Utgivningsår i USA: 1931
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Kitty och hemligheten på ranchen
Nästa bok: Kitty och dagboksmysteriet