Sju olika fall och sju olika metoder för att fånga skurkar. I den här boken går bröderna igenom olika tekniker som de använder sig av i sitt detektivarbete. Boken innehåller illustrationer och tips för både små och stora detektiver.
Boken består av ett fiktiva mysterier enlig följande:
- Fallet med fingeravtrycken – handlar om fingeravtryck
- Fallet med kassaskåpstjuvarna -handlar om hur man identifierar och förstår skurkar
- Fallet med fabriksstölderna – handlar om infiltrering och undercoverarbete
- Fallet med rånarna – handlar om gipsavgjutningar av olika spår
- Fallet med den mördade polismannen – handlar om iakttagelseförmåga och minne
- Fallet med inbrottet på Pix AB – handlar om hur man söker igenom en brottsplats eller en person
- Fallet med de stulna smyckena – handlar om hur man bevakar ställen och personer
De flesta kapitel avslutas dessutom med en summering och ytterligare förklaringar.
Boken
I USA gavs den här boken ut 1959 för första gången. Det är också den versionen som den svenska översättningen bygger på. Den innehöll även kommentarer av en verklig polis, Dominick A. Spina. Jag gissar att det var i förordet. Han fanns nämligen inte med i den svenska versionen som saknar det förord som den amerikanska versionen har.
Senare reviderades den amerikanska utgåvan med bland annat ytterligare kommentarer från en pensionerad FBI-agent i utgåvan från 1972. Det berodde delvis på att Spina som var med i den ursprungliga versionen, hade misstänkets för korruption (men frikändes senare). I den versionen ska även Kitty dyka upp. Jag vet inte om den versionen någonsin kom till Sverige, så lämna gärna en kommentar om du vet.
Boken var också den första spin-off:en på Hardyböckerna. Det skulle bli många fler.
Till skillnad från många andra böcker innehåller den här boken även en del förklarande illustrationer – gjorda av Richard Lüsch, som senare gjorde flera omslag till Kitty.
Slutsats och betyg
Den här boken skiljer sig ju verkligen från en vanlig Hardybok eftersom det är en handbok och ingen roman. Det gör att berättelserna inte riktigt är lika sofistikerade som vanligt. Däremot innehåller de mycket mer praktiskt information som i sig är intressant.
Däremot hade har boken åldrats lite när det gäller vissa saker. Den bygger ju på en bok som skrevs för 60 år sedan – innan Internet, CSI, övervakningskameror och annat. Samtidigt är den information som finns fortfarande intressant och jag gillade särskilt kapitlen om gipsavgjutningar, spårning och iakttagelseförmåga. Då lärde jag mig saker.
Annars tror jag att barn uppskattar den här boken mer. Hade jag varit 10-12 hade jag nog till och med läst om den flera gånger. Börjat göra egna gipsavgjutningar, tagit fingeravtryck och följt efter olika människor för att öva på det. Inte skumt alls.
Eftersom jag också tror att unga idag skulle uppskatta de sakerna blir det faktiskt en fyra i betyg till den här boken. Men jag rekommenderar den främst till yngre läsare. 😀
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: När man får lära sig hur man kroppsvisiterar en annan människa. Det är tydligen alltid en man som är klädd i kostym, hatt eller mössa! Nog för att de flesta bovar brukar vara män, men ändå.
Bäst: Avsnittet med iakttagelseförmåga. Jag sitter fortfarande och klurar på om det är rött eller grönt överst!?
Övrig information
Antal sidor: 159
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1973
Bokomslag: Ola Ericson
Illustrationer: Richard Lüsch
Boknummer: 1688
Upplagor:
1 – 1973
2 – 1973
3 – 1979
Originaltitel: The Hardy Boys Detective Handbook
Utgivningsår i USA: 1959
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Skatten i totempålen
Nästa bok: Silversvärdets hemlighet