Det stulna samuraisvärdet

När en känd japansk industriman kommer till USA på en affärsresa försvinner han under mystiska omständigheter. Samtidigt blir ett värdefullt samuraisvärd stulet från en utställning. Bröderna Hardy som kopplats in fallet gissar att händelserna har med varandra att göra och söker efter bevis. Det visar sig vara ett farligt jobb.

Det hela blir inte bättre av att Fenton Hardy fråntas fallet, på FBI:s instruktioner. Det blir upp till bröderna själva att försöka lösa mysteriet. De tar upp spåret vid de auktionsgalleriet varifrån svärdet blev stulet. Snart visar det sig att svärdet själv bär på en viktig ledtråd…

Boken

Det här är den 60:e boken om bröderna Hardy. Det är också den andra boken i serien som ges ut av Simon & Schuster. Och precis som den första boken de gav ut, så skrevs den här historien av James Duncan Lawrence.

Trots att den här historien utspelar sig i USA så innehåller den enormt mycket information om Japan och dess kultur. Det är Samurajer, Ninjas, olika typer av svärd, ritualer och stridskonster, som Kendo.

Mr Shimada berättar om Kendo för pojkarna.
Kendo.

James hade onekligen gjort en hel del research inför den här boken. Intressant är också skiftet i hur man ser på Japaner några decennier efter andra världskriget. Då låg USA som bekant i krig med Japan, vilket kulminerade i atombomberna. Boken berör också ämnet och en viss del av mysteriet kretsar kring en alternativ historieskrivning (där USA aldrig släpper bomberna). Jag tänker inte avslöja mer. Det enda jag vill lägga till är att den delen av boken inte har något med verkligheten att göra.

Sedan vill jag skriva några ord om det här med stereotyper. De kanske inte är helt tydliga men delar av historien bygger på att en förutfattad mening om att alla japaner ser ungefär likadana ut. Varför blandar de annars ihop de olika japanerna? Och samtidigt är boken något av en hyllning till den japanska kulturen, som jag tror gick hem hos många pojkar som läste den.

Balansen mellan att både risa och rosa Japansk kultur kulminerar i scenen när Chet övar sig på stridskonst:

Chet framställs som både dum och tjock.

Slutsats och betyg

Trots att boken inte alltid går en helt lyckad balansgång mellan att hylla den japanska kulturen, för att sedan förlöjliga den, så gillar jag ändå den här boken. Främst eftersom den innehåller så många referenser och detaljer till historia – både USA:s och Japans. Så det blir det bonus poäng för.

Mysteriet är också rätt så spännande, utan en given skurk. Att det också rör sig på internationell nivå gör det hela lite roligare.

Så med allt det sagt landar jag ändå på en svag fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Är det verkligen så roligt att kalla Chet för tjock?
Bäst: Själva mysteriet med svärdet och alla historiska detaljer.

Övrig information

Antal sidor: 191
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1985
Bokomslag: Peter Archer
Boknummer: 2391
Upplagor:
1 – 1985
2 – 1985
3 – 1990 (med nytt omslag)

Originaltitel: Mystery of the Samurai Sword
Utgivningsår i USA: 1979
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Varulvsnatten 
Nästa bok: Mumiens resa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *