Betty och den kidnappade flickan

Betty gladde sig åt att fira julen tillsammans med sin kusin Joan och hennes familj. Men varför hade då Joan skickat henne en julklapp med ett mycket konstigt meddelande. Vad hade hänt? Betty förstod att Joan var i knipa och att hon behövde hjälp. Men hur? Kunde Joans försvinnande ha något att göra med den försvinnande smaragden…

Den amerikanska originalutgåvan.

Två gånger på en dag misstas Betty Bolton för sin kusin, Joan. I samband med det får hon veta att Joan har varit med om en flygolycka som involverat en smaragdstöld. När Betty sedan ringer hem till Joan svarar en mystisk kvinna i telefonen. Vad är i görningen?

Boken

Det här är den 19:e boken om Betty, enligt den amerikanska utgivningen. Men i Sverige hoppade B. Wahlströms över en hel del böcker i serien. Så här gavs den ut som den tionde boken. Det skulle också bli den sista Bettyboken som gavs ut. Trots att serien innehåller 39 böcker totalt. Boken skrevs av Margaret Sutton, precis som vanligt.

I boken får vi veta att Betty äntligen gått och gift sig med sin Peter. Boken som förmodligen innehöll bröllopet fick vi inte läsa i Sverige. Det är någon av de två böckerna innan den här som inte översattes till svenska. Det innebär att Betty är den första gängade flickdetektiven. Jag utgår också från att hon förblir gift i resten av serien.

I boken får vi också veta att Peter har fått ett nytt jobb på FBI. Däremot verkar inte Betty ha något arbete, annat än att lösa mysterier. Genom boken sysselsätter hon sig mest med julförberedelser. Det blir första julen tillsammans med Peter, Roberta, Joan och hennes familj.

Borde inte Betty jobba på FBI istället?

Tillsammans med sina vänner har Roberta startat en liten agentklubb. De sysselsätter sig med att försöka lösa olika mysterier. Även om de inte är riktigt lika vassa som Betty.

I boken får Betty också en mystiskt present av sin kusin Joan. En speldosa som spelar en vacker melodi. Det ska visa sig att den innehåller en viktigt ledtråd till mysteriet.

Annars är julstämningen hög och den här boken bör nog läsas i anslutning till den.

Slutsats och betyg

Det känns sorgligt att det här är den sista Bettyboken på svenska. För jag kommer att sakna henne. Många gånger har jag varit inne på att Betty är som en korsning mellan Kitty och Anne på Grönkulla. Främst genom persongalleriet och småstadskänslan som finns i boken. Den beskrivningen står jag fast vid.

När det gäller den här boken så önskar jag att jag hade läst den kring jul istället. Mysteriet känns helt ok, om än lite långsökt. Men jag gillade hur Joan försökte lösa sina bekymmer. Även om scenen när Betty och Joan byter plats känns lite omotiverad. Hade det inte varit enklare att bara rädda henne? Nåväl, jag ska inte avslöja för mycket.

Det känns också märkligt att Betty har blivit fru. Förmodligen var det därför som B. Wahlströms inte gav ut fler böcker heller. Eller kan man vara flickdetektiv och gift? Är inte Betty för ung för att gifta sig? I alla fall med dagens mått mätt. Men förmodligen för 70-talet också – när böckerna gavs ut i Sverige. Det är synd på en annars väldigt trevlig bokserie.

Trots en del logiska luckor gillar jag den här boken och ger den en stabil trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att B. Wahlströms inte gav ut boken med Peters frieri, innan den här.
Bäst: Huset.

Övrig information

Antal sidor: 158
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1978
Bokomslag: Wenche Holstad
Boknummer Wahlströms: 2007

Det andra amerikanska omslaget.

Originaltitel: The Secret of the Musical Tree
Utgivningsår i USA: 1948
Bokens olika omslag:

Föregående bok (enligt den svenska ordningen): Betty och det gömda rummet
Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen: The Living Portrait
Nästa bok (enligt den svenska ordningen): –
Nästa bok (enligt den amerikanska ordningen): The Warning on the Window

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *