Danger in Disguise

George har börjat arbeta som volontär för Tim Terrys senaste politiska kampanj. Hon övertalar både Kitty och Bess att hjälpa till men Kitty får snart annat att göra. En av medarbetarna dör nämligen under mystiska omständigheter strax efter att Kitty råkat höra ett samtal där två personer kom överens om att hon måste röjas undan. Vilka var personerna och varför dog kampanjarbetaren? Kitty tar upp jakten och hamnar snart i ett nät av lögner, utpressning och bedrägeri.

Snart framgår det att Kitty har att göra med en osedvanligt hänsynslös skurk, någon som snart inser att Kitty är hen på spåren och verkar vilja röja henne ur vägen…

Boken

Det här är den 33:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1989. Tyvärr verkar den bara ha givits ut på engelska. Jag hittar nämligen inga andra översättningar på den. I nuläget är det också okänt vem som spökskrev boken.

Historien i den här boken utspelar sig helt i River Heights där det inte är någon brist på action. Kitty och hennes vänner hamnar i många farliga situationer. Att Kitty blir sövd, slagen i huvudet, får bilen manipulerad och nästan åker av vägen, brukar ingå i de flesta böckerna. Men här är det lite kreativare än så. På det sättet (och flera) påminner skurken om en klassisk Bondskurk. Lite extravagantare än vanligt.

Boken innehåller också en del bekanta karaktärer från andra böcker. Dels nämns Rick Arlen, från ”Stay Tunes for Danger” (och spelet med samma namn). Detsamma gäller Brenda Carlton och polischef McGinnis.

Kitty namndroppar Rick Arlens namn.

I boken får vi också lära oss att Kitty är en fena på biljard. Något som en av hennes pappas vänner lärde henne som ung. I boken är hon på väg att slå ett riktigt biljardess men får tygla sig.

Klart att Kitty är bra på biljard också.

Slutsats och betyg

Visst var det roligt med all action och nya kreativa lösningar för att försöka röja Kitty ur vägen. Jag brukar också gilla mordböckerna och Kittyböcker med politiska intriger. Så allt började bra. Sedan tog berättelsen en annan vändning och började handla om andra saker. Som om författaren lagt upp spelplanen för ett scenario, men sedan ångrat sig. Det gör att boken känns rörigare än nödvändigt. Även om mysteriet i sig var helt okej.

Men Kittys detektivarbete var det inget fel på. Hon försökte för en gångs skull även att koppla in polisen, vilket hon inte brukar göra.

Boken utspelar sig också på hösten (i september) – i god tid för de flesta amerikanska valkampanjer. Det tycker jag att man får en bra känsla av. Däremot känns inte miljön i River Heights så närvarande. Jag får ingen riktig bild av staden, mer än den jag redan har.

På det stora hela var det här ändå en okej bok med intressanta delar. Tyvärr lyfter den aldrig riktigt och jag ger den en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att boken byter riktning.
BästAlla kreativa sätt som skurken försökte stoppa Kitty på.

Övrig information

Antal sidor: 163
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1989
Bokens olika omslag: Jag hittade bara det amerikanska.

Föregående bok: Pure Poison
Nästa bok: Kitty och rockstjärnans gåta
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *