Brännhett spår – Bröderna Hardy

När bröderna Hardy ansluter sig till Bayports frivilliga brandkår är det inte bara bränder de får bekämpa.
Flera byggnader som alla ägs av den rika Donals Pierce går upp i rök, och i stadens tidning anklagas han för att vanvårda sina fastigheter. Men Pierce är övertygad om att bränderna är anlagda, och Frank och Joe får ett nytt fall att lösa. Ju fler ledtrådar de får upp, ju brännhetare blir spåret. Hämnd, utpressning och förtal leder dem rakt in i ett brinnande inferno.

The Smoke Screen Mystery
Det amerikanska originalomslaget som även används till det svenska.

Ju mer Frank och Joe undersöker fallet visar det sig att det finns flera misstänkta som kan ha anledning att vilja förstöra Pierces fastigheter. Snart avlöser den ena branden avlöser den andra och bröderna får hugga i för att försöka rädda både byggnader och människor.Frågan är om de kommer att kunna lösa fallet innan någon kommer till ordentlig skada.

Boken

I USA gavs den här boken initialt ut 1990, som vanligt under pseudonymen Franklin W. Dixon. Den egentliga författaren är i nuläget okänd.

I boken går bröderna med i Bayports frivilliga brandkår. I många länder spelar den frivilliga brandkåren en rätt så betydande roll. Särskilt i mindre städer. Det gäller även i Sverige men kanske mer i andra länder som i Finland och USA där de har en mer betydande roll för brandförsvaret. Faktum är att brandkåren började på frivillig basis och den kan spåras tillbaka till Rom strax efter Jesus födelse.

Medlemmar i den frivilliga brandkåren i Höör.
Några medlemmar i den frivilliga brandkåren i Höör.

Slutsats och betyg

Jag tycker att den här boken var helt ok. Mysteriet är rättfram och utan krusiduller. Ändå känns det aldrig riktigt spännande. Med undantag för när Frank ger sig in i en byggnad och hans syrgastub är förstörd. Han tvingas andas in den giftiga gasen och man undrar hur det egentligen ska gå.

Egentligen undrar jag lite varför boken inte känns bättre. Den har ju allt som ett bra mysterium ska ha. Dessutom är inte gärningspersonen given förrän upplösningen äntligen kommer. Pusslet läggs bit för bit, precis som det ska vara. Nä, anledningen till att det inte riktigt lyfter är nog hur den är skriven. Den är skriven på ett dussinsätt och Frank och Joes sedvanliga charm har gått upp i rök.

Det är som sagt ok, men inte mer. Jag ger den här boken en trea.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Egentligen vet jag inte om skurkens plan egentligen löste hens problem. Den biten fick jag inte riktigt att gå ihop.
Bäst: Gastubsincidenten med Frank.

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1992
Bokomslag: Paul Bachen
Boknummer: 2620
Upplagor:
1 – 1992

Originaltitel: The Smoke Screen Mystery
Utgivningsår i USA: 1990
Boken gavs bara ut i Sverige och USA därför finns det inga andra omslag.

Föregående bok: Brott av högsta klass
Nästa bok: Sigma Sjuttons hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *