Circle of Evil

Kitty har lärt känna den rika och pratsamma Joanna Tate och blir bjuden på en av hennes lyxiga partyn. Där berättar Joanna om det exklusiva halsband hon fått av sina föräldrar – diamant- och rubinutsmyckat! Men när Joanna sedan ska visa upp det är det stulet, av någon på festen. Kitty lovar att försöka hitta halsbandet och tjuven, innan Joannas föräldrar kommer hem nästa vecka. Problemet är bara att River Heights nya polis, John Ryan, har samma plan. Och han vill inte samarbeta med någon amatör!

Snart visar det sig att halsbandet inte är det enda som har blivit stulet i River Heights. Flera invånare har blivit drabbade av stölder, ofta av har det gällt väldigt dyra och exklusiva saker. Så antingen härjas staden av en rånarliga, eller så är halsbandsstölden utfört av en copycat.

Boken

Det här är den 18:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1987 för första gången. Däremot blev den aldrig översatt till svenska så om vill man läsa den är det engelska som gäller.

I nuläget är det inte heller känt vem som egentligen skrev boken men pseudonymen Carolyn Keene användes, i vanligt ordning.

Den här boken utspelas uteslutande i River Heights och i anslutning till en lyxig sport- och fritidsklubb som Joanna brukar frekventera. På engelska kallas sådana ställen för Country club och jag försökte komma på vad det heter på svenska men jag kom inte på något bättre än just sport- och fritidsklubb. Där kan man i alla fall både simma, golfa och spela tennis. Något som Kitty och George också gör i boken.

En intressant detalj i boken är den nya polisen John Ryan. Annars brukar det ju alltid vara kommisarie McGinnis som Kitty samarbetar med. Särskilt när det gäller fall som utspelar sig i River Heights. McGinnis nämns däremot inte alls i den här boken. Därför undrar man också om den här nya stjärndetektiven är någon man ska lägga på minner eller inte?

Slutsats och betyg

Jag var kanske inte i mitt allra bästa tillstånd när jag läste den här boken. Min bästa vän skulle precis gå och gifta sig och stressnivån var aningen högre än normalt. Trots det tror jag ändå att jag hade tyckt att boken var lite rörig. Jag brukar tycka det när historierna innehåller fler karaktärer än normalt. Som här.

Annars tyckte jag att själva grundhistorien var rätt så ok. En bortskämd tjej skryter om fel sak till fel person och blir rånad. I princip gillar jag den lyxiga miljön där mysteriet utspelar sig också. Det känns som hämtat ur vilken 80-tals-serie som helst. Jag gillar också att Kitty som själv är lite bortskämd ändå reagerar på Joannas beteende. Hon säger till och med åt henne:

Kitty råder Joanna att sluta skryta.

Det känns som ett sundhetstecken, eller så är jag bara hemskt svensk.

Intressantast i boken är ändå den här John Ryan som inte vill ha något alls med Kitty att göra. Vem är han egentligen, skurk eller bara en fullkomligt normal polis? Ja, det får man reda på om man läser boken… Annars brukar ju Kitty komma undan med det mesta, i egenskap av att vara advokatdotter. På så sätt känns boken som en liten reality check!

I slutändan reder Kitty ändå upp allting och det räcker för att jag ska ge den här boken en lagom trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Visst irriterar man sig på Joanna.

BästAtt John Ryan bjuder Kitty lite motstånd.

Övrig information

Antal sidor: 151
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1987
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Stay Tuned for Danger
Nästa bok: Sisters in Crime
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *