Clue of the Silken Ladder – Penny Parker

En mystisk inbrottstjuv plågar Pennys hemstad, Riverview. Av en händelse kommer Penny i kontakt med fallen och ett par märkliga krokar vid fönsterbrädet där inbrottstjuven har tagit sig in. Hon bestämmer sig för att ta upp jakten. Samtidigt har hushållerskan mrs Weems börjat spendera tid med ett gäng ockultister. Hon misstänker att de inte har rätt mjöl i påsen…

Det hela börjar ändå med att Penny har sålt sin bil, Leaping Lena. Den har varit skruttig i flera böcker nu. Samtidigt går det bara någon dag, så börjar Penny sakna sin gamla Lena. Hon åker till bilaffären där Lena står till försäljning och på en ingivelse bestämmer hon sig för att köpa tillbaka Lena. De hör ju liksom ihop, Penny och Lena.

Det hela leder till att Penny får akut brist på pengar. För att lösa problemet börjar hon jobba hos pappan igen. På tidningen The Riverview Star. Det tar inte länge innan hon har snubblat rätt in i ytterligare ett mysterium och kanske ett nytt scoop för tidningen.

Clue of the Silken Ladder
Illustration från originalboken.

Boken

Det här är den femte boken om Penny Parker. Den skrevs 1941 av Mildred Wirt Benson och gavs ut av bokförlaget Cupples & Leon. Under den här tiden var Mildred väldigt produktiv i sitt skrivande. Mellan 1939-1947 skrev hon samtliga böcker i serien. Det är minst två böcker per år. Utöver det skrev hon en mängd andra böcker också. Bland annat flera Kittyböcker.

Samtidigt pågick andra världskriget. Mot slutet av 1941 attackerade Japan USA och båda länderna drogs in i kriget på riktigt. Den här boken innehåller viss rasism mot asiater som jag tror kommer från de strömningar som pågick i världen samtidigt som boken skrevs. Under året stoppade amerikanerna, britterna och holländarna all export  av olja till Japan. Japan såg det som en krigshandling och attackerade Pearl Harbour i december. Det, och resten är historia.

Tyvärr översattes aldrig dessa böcker till svenska men kan man engelska är det inga problem. ”Clue of the Silken Ladder” finns att läsa gratis här. Man kan också lyssna på ljudboken (gratis) här:

Slutsats och betyg

Jag måste erkänna att jag blev lite orolig när jag kom till den första scenen när Kitty möter en asiat som äger en lokal krimskramsbutik. Jag tänkte ”Å nej, ska det bli en superrasistisk vi-hatar-japaner-bok”. Riktigt så illa var det inte. Den onda skurken är en annan person och tack gudskelov för det.

Annars tycker jag som vanligt väldigt mycket om den här boken. Den har bra driv och jag gillar karaktärerna. Även om Mrs Weems visar sig vara riktigt korkad i den här boken. Hon kan inte förstå varför hon borde stoppa in pengarna hon ärvt på en bank, och varför skulle någon vara ute efter dem? Särskilt de här supersnälla människorna från den ockulta gruppen…

Ett återkommande tema i många spänningsromaner från  slutet på 1800-talet, fram till mitten av 1900-talet är seanser och ockultism. Personligen stiger min puls alltid lite när det ingår. Kanske är det av samma anledning som folk gillar att se trollkarlar. Man förväntar sig liksom riktigt bra tricks. I den här boken blev jag sannerligen inte besviken. Mediumen var riktigt listiga.

Hade det inte varit för mrs Weems naivitet och den onödiga rasismen hade det blivit ett toppbetyg. Nu blir det en fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Så korkad får du inte vara Mrs Weems!
Bäst: Mediumens taveltrick. Riktigt bra! 😀

Övrig information

Antal sidor: 144
En Penny Parker Press Bok.
Publicerad av Wildside press
Utgiven 2011

Ursprungligt utgivningsår: 1941

Föregående bok: Behind the Green Door
Nästa bok: The Secret Pact

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *