Den förgiftade pilen – Bröderna Hardy

Bröderna Hardy hade nästan lyckats spåra ligan bakom de stora juvelstölderna när deras kusin som har en ranch i New Mexico ber om hjälp. Den ene cowboyen efter den andra har spårlöst försvunnit. Pojkarna tar genast flyget till ranchen.
De råkar ut för många farliga och spännande äventyr innan de till slut löser de båda mysterierna.

Det amerikanska originalomslaget till boken.

Innan dess hinner pojkarnas pappa, Fenton, bli skjuten av någon som är utrustad med pil och båge. Det visar sig dessutom att pilen varit förgiftad med något farligt gift. Var kommer det ifrån? Och vad är det egentligen som försiggår på Ruth Hardys ranch?

Boken

Det här är den 28:e boken i Hardyserien och den gavs ursprungligen ut i USA 1949. Där skrevs den av Andrew E. Svenson. 1970 reviderades boken av Priscilla Baker-Carr och det är den versionen som den svenska utgåvan baseras på. Här gavs boken ut 1979 för första gången.

Ett annat av Anders Ferms omslag.

Omslaget till den här boken gjordes också av en ny stjärna, Anders Ferm. Han gjorde även omslag till B. Wahlströms några böcker om Blixt Gordon, till den svenska Mad-tidningen, liksom till några Hardy-böcker.

Den här historien utspelar sig delvis i Bayport, delvis i El Paso, där brödernas släkting bor. Periodvis är bröderna på jakt efter en skjutglad indian, ända tills någon lär dem en viktig läxa:

Äntligen utmanas Frank och Joes fördomar.

Periodvis har det duggat tätt med stereotyperna i den här bokserien så jag hoppas att dem i och med ovanstående är ett avslutat kapitel – #AllaKanSkjutaPil.

Boken innehåller också en hel del skämt om Chet och hans vikt. Fatshaming skulle många kalla det. Samtidigt gillar jag att Chet liksom struntar i det och bär sina extra kilon med stolthet. Dessa hindrar honom inte heller från att lära sig Judo.

Chet lär sig Judo.

Slutsats och betyg

Jag tyckte nog att det här var en rätt så rörig och oinspirerad historia som liksom inte riktigt vet vart den ska ta vägen. Det är gift, galna hästar, en märkligt stöldliga och den andra flygjakten på kort tid. Det är märkligt hur obekymrat Hardypojkarna kommer över ett flygplan i varje bok. Mot slutet vet jag ändå inte om jag riktigt har förstått vad skurkarna egentligen höll på med?!

En illustration från den amerikanska versionen av boken.

Jag får heller ingen riktigt bra uppfattning om miljön som jag tror att man hade kunnat göra mycket mer av. El Paso verkar annars vara en väldigt spännande miljö för ett mysterium. Däremot gillar jag verkligen omslaget till den här boken. Särskilt hästarna.

Sedan kan man ju inte undvika att reagera på cigarettscenerna – när både Hardybröderna och Chet handlar tobak. Som tur är röker ingen av dem upp dem, men ändå. Visst känns det konstigt numera – barn som ska handla cigg…

Joe försöker köpa cigg.

Nåväl… Jag ger den här boken en tvåa i betyg och hoppas att nästa är bättre.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Tobaksscenerna.
Bäst: När Frank och Joe får på näsan för sina fördomar.

Övrig information

Antal sidor: 198
Tredje upplagan
Tryckt i Falun, 1984
Bokomslag: Anders Ferm
Boknummer: 2046-2047
Upplagor:
1 – 1979
2 – 1980
3 – 1984
4 – 1991

Originaltitel: The Sign of the Crooked Arrow
Utgivningsår i USA: 1949 och 1970
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Skräcklaboratoriet
Nästa bok: Varning för sabotage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *