If Looks Could Kill

Kitty har fått en inbjudan till det exklusiva semesterparadiset, Cloud Nine. Det är supermodellen Martika Sawyer som precis har öppnat den och håller premiär. Men mord och sabotage ligger i luften och snart är Kitty indragen i ännu ett mysterium. Det visar sig att den tropiska ön vimlar av misstänkta personer. Som tur var är både George och Bess med på resan och har händerna fria.

Boken

Det här är den 91:a boken i Nancy Drew Case Files-serien. I USA gavs den ut i januari 1994 och den skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Boken översattes aldrig till svenska, utan verkar bara finnas i amerikansk utgåva.

I nuläget är det okänt vem den verkliga författaren bakom boken var.

Historien utspelar sig nästan uteslutande på en tropisk ö, där Martika öppnat nytt hälsocenter. Kitty och flickorna testar mängder av aktiviteter och mat. Dessvärre leder det till att Bess återfaller i sin vikthets och George hakar på.

Ett kilo hit och ett kilo dit för Bess.

Gymnastiken, ätandet och mysteriet utspelar sig på Amerikanska jungfruöarna. Där Kitty aldrig varit förut. Jag kände mig lite osäker på exakt var det ligger och letade givetvis upp svaret.

Bredvid Puerto Rico i Karibien, där ligger Amerikanska jungfruöarna.

Kikar man vidare på bilder så ser det ut en klassisk paradisö – palmer, stränder, kokosnötter och rosa blommor.

Annars påminner bokens historia väldigt mycket om Agatha Christies, ”Badortsmysteriet” (Peril at End House), vilket jag tycker är en riktigt bra Christie. Ska man stjäla historier, är det bra att göra det av de bästa.

Slutsats och betyg

Trots den uppenbara rip-offen gillade jag den här boken skarpt. Jag tillhör också kategorin människor som gärna ser om filmer och inte stör mig på att jag redan vet hur det ska gå. Är historien tillräckligt bra så är det härligt ändå.

Sedan är Bess bokens lilla charmtroll som vanligt, trots, eller kanske på grund av att man känner med henne. Alla har vi väl satt upp mål och sedan misslyckats med att nå dem. Låt gå att vikthets är ett dåligt mål, men man kan ändå känna igen sig mest i Bess.

Jag tyckte att det bara var härligt att läsa den här historien. Jag känner mig också generös idag och ger därför boken en femma i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Att Bess inte förstår att hon är inte behöver gå ner 3 kilo.
Bäst: En bra skurk och bra historia.

Övrig information

Antal sidor: 160
Utgivningsår i USA: 1994
Omslag: Tricia Zimic

Boken innan (enligt den amerikanska utgivningen): Stage Fright – Kitty och teatermysteriet
Boken efter (enligt den amerikanska utgivningen): My Deadly Valentine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *