Mysteriet Silvertrumpeten – Vi3-deckarna

Det är jul och i huvudstaden har det nya köpcentret Silvertrumpeten öppnat. Julhandeln är igång och folk stressar genom Stockholm. Som pricken över i ska King Louis komma på besök. Louis Armstrong ska spela på konserthuset och stadens ungdomar är i extas.
Mitt i röran förväxlas två paket och snart har Vi3 dragits in i ett märkligt mysterium. Problemet är att de inte vet vilket paket som förväxlats. Vad som är tydligt är att någon vill ha tillbaka ”sitt” paket, till vilket pris som helst.

Boken

Sid Roland.

Det här är den andra boken i serien om Vi3-deckarna. Serien skrevs av Sid Roland Rommerud, mest känd som ena halvan bakom författarduon som skrev om Tvillingdetektiverna. Den andra halvan bestod av Ivar Ahlstedt.

Den här historien utspelar sig i ett väldigt juligt Stockholm. Det är snö och trafikproblem, vilket också är vad som leder till förväxlingen av julpaketet. En bil åker av vägen, kalabalik uppstår, en kvinna hjälper till och mitt i röran får hon med sig fel paket från platsen.

Som extra grädde på moset dyker Louis Armstrong upp och spelar. Vi läsare får till och med följa med på konserten. Det är också Louis som syns på omslaget.

Louis Armstrong uppträdde mycket riktigt på konserthuset 1959, men i januari och inte i december. Nedan hittade jag ett klipp från hans uppträdande i Newport samma år, så får vi en känsla för hur det såg ut.

Som stockholmare känner man igen många platser från boken. Även om köpcentret Silvertrumpeten givetvis är fiktivt. Bara en en göteborgare skulle döpa ett köpcentrum till något sådant! 😉

I boken får vi också lära känna ”Vi3”, bestående av Eva, Kaj och Nappe. Eva jobbar som journalist för en ungdomstidning. Kaj är fotograf och bror till Eva. Sedan är det deras kusin Nappe som arbetar som chaufför.

Genom boken finns det en verklig känsla för en ny sorts ungdomskultur. Att ungdomar är en egen sorts varelse som ibland är lite för cool för att bry sig. Lite typisk för 50-talet tänker jag – ”Ung Rebell” och allt det där. Det är tonåringarna som älskar det nya köpcentret och det är tonåringarna som spisar jazz.

På konserten pratas några ungdomar söderslang, även om Vi3 kallar det för stockholmsslang

Slutsats och betyg

Jag köpte faktiskt den här boken för omslagets skull. Jag är ett stort fan av Louis. Att han även dyker upp som figur i boken gjorde detta lite extra kul att läsa.

Jag var också väldigt förtjust i stockholmsmiljöerna som beskrivs och julkänslan som är påtaglig. Språket är kul och fartfyllt.

Däremot tyckte jag att det var initialt svårt att förstå vilka Vi3 var. Det här är den andra boken i serien så det hade kanske varit tydligare om jag läst den först. Å andra sidan tycker jag att det inte ska vara ett krav. Kitty-böckerna består också återkommande karaktärer som måste introduceras i varje bok. Eftersom just den boken kommer vara det första mötet med dem för någon läsare. Så det var lite slarvigt av Sid.

Mysteriet tar inte heller tillräcklig plats i boken, men mot slutet lyckas det ändå blir rätt så spännande. Man ska nog mest läsa den här boken för sin juliga stockholmsskildring än något annat.

Över lag var detta ändå kul läsning och jag ger boken en fyra i betyg.

Övrig information

Antal sidor: 140
Tredje upplagan
Tryckt i Stockholm, 1959
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer: 986

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *