The Cry at Midnight – Penny Parker

I närheten av Riverview har en ny kult kommit. De har flyttat in i ett gammalt kusligt kloster. Penny fattar misstankar och vill undersöka mer. Vad håller de på med egentligen? Hennes nyfikenhet blir inte mindre när deras ledar uppenbarligen inte vill ha någon snokande wannabe-journalist i hasorna.
Samtidigt går det rykten om en ung flicka. Hon har försvunnit och tagit en mycket värdefull safir med sig. Det sägs att det vilar en förbannelse över den. Kan fallen möjligen hänga ihop på något vis?

Boken

Dags för den 17:e och sista boken i serien om flickdetektiven Penny Parker. När hon skrev den här boken visste hon inte att det skulle bli den sista. Det fanns till och med anteckningar inför skrivandet av nästa bok i serien. Dessvärre kom det inte längre än så. Bokserien lades ner.

Det betyder givetvis att serien inte får någon ordentlig avslutning, utan boken slutar som en bok av den här sorten alltid gör. Mysteriet löst!

Bokserien skrevs av Mildred Wirt Benson under hennes eget namn. Hon är annars mest känd för att ha skrivit många av de tidiga Kitty Drew-böckerna. Hon sa också att det var historierna om Penny Parker som hon själv var mest nöjd med – inte Kitty-böckerna trots att de blev betydligt populärare.

Den här historien utspelar sig under vintern, vilket gör historien stämningsfull med skidåkning och vinteräventyr.

Boken innehåller också en hel del roliga karaktärer. Allt från den mystiska kultledaren, hans hantlangare, flickan och Pennys sedvanliga kompisar.

Historien innehåller också en hel del ockultism. Vilket bland annat blir tydlig på bokillustrationen av Penny och spåkulan.

Vad ser Penny i kulan? De två skummisarna som står precis bakom henne?

Slutsats och betyg

Efter att ha läst alla böckerna om Penny känns det lite sorgligt att skriva ihop det här. Det känns tråkigt att det inte blev fler böcker om Penny som faktiskt har blivit en riktigt favorit. Jag har sett fram emot att läsa nästa bok. Och nu finns det inga fler.

Min nödlösning kommer att bli att läsa om några av dessa. Bland annat den här boken.

Jag läste den här under Halloween vilket var en riktigt lyckträff. Det kanske inte snöar i oktober, men allt annat hörde säsongen till. En skum sekt och dess mystiska ritualer. Klockrent.

Känslan blev dessutom förstärkt av att den jag faktiskt har en första utgåva av just den här boken, från 1947. Lite extra andäktigt att läsa. På försättsbladet kan jag dessutom se att boken först ägts av Carol Wyles i New York. Hon har plitat dit sitt namn med prydlig handstil, adress och allt. Undrar vad hon gör nu?

Jag tyckte mycket om den här historien. Spännande och bra.

Det enda som möjligen saknades var lite mer spelutrymme för Pennys kompisar. Allihopa. Särskilt med tanke på att jag aldrig kommer få träffa dem igen.

Jag ger den här boken en femma i betyg. En av de bästa i serien.

Bäst och sämst

Sämst: Att det inte kommer någon bok efter denna.
Bäst: Den övergripande stämningen och tempot.

Övrig information

Antal sidor: 207
Publicerad av Cupples & Leon
Utgiven 1947

Ursprungligt utgivningsår: 1947

Föregående bok: Swamp Island 
Nästa bok: –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *