Swamp Island – Penny Parker

Penny och Louise åker till ett närliggande träsk för att samla blommor till en bankett. I träsket lyckas de också förlora Louises hund, som springer vilse. När de ska springa efter honom dyker en pistolbeväpnad man upp och hotar dem. De måste lämna träsket. Flickorna planerar att åka tillbaka och leta efter hunden senare, snart får de också veta att en förrymd straffånge gömmer sig i träsket, liksom en illegal invandrare och farliga djur. Penny gör sitt bästa för att hitta både hunden och fången och snubblar på så sätt in i ytterligare hemligheter som gömmer sig i träsket…

Boken

Dags för den 16:e boken i serien om flickdetektiven Penny Parker. Böckerna som skrevs av Mildred Wirt Benson under eget namn. Hon är annars mest känd för att ha skrivit många av de tidiga Kitty Drew-böckerna. Själv hävdade hon att det var historierna om Penny Parker som hon själv var mest nöjd med – inte Kitty-böckerna som var betydligt populärare.

Penny blir attackerad av ett vildsvin i träsket. Illustration från den amerikanska utgåvan av boken.

Den här historien utspelar sig till stora delar i ett närliggande träsk.

Det gjorde mig lite förvirrad. Jag har nog alltid tänkt att Pennys Riverview låg i de norrare delarna av USA. Staden verkar ligga nära havet, eftersom det framgått av en del historier. När jag tänker på träsk och USA så hamnar jag gärna i Florida och Everglades. Men där har jag aldrig tänkt att Penny Parker bor.

Som tur var finns ju Google och via dem tog jag fram en karta över träskmarker i USA. Givetvis finns det flera. Upp längt hela östkusten faktiskt.

USA:s träskmarker är visas med grön färg. Någonstans i närheten av dessa finns alltså Riverview och Penny Parker.

I träsket möter Penny och Louise den ena skummisen efter den andra. Alla verkar mer eller mindre eljest. Dessutom pratar de konstigt. Lite fördummande faktiskt. Det är inte första gången som Mildred skriver ut dialekter. Det intressanta är för vilka hon gör detta. Alla har inte dialekter i hennes böcker. Bara fattiga, outbildade personer och imegranter.

Nåväl, Penny lyckas givetvis bli vän med några av personerna i träsket. Särskilt vill jag nämna Joe som hjälper Penny en hel del. Han är roligt egensinnig.

Det kanske verkar som att Joe inte gillar kvinnfolk, men det gör han.

Slutsats och betyg

Näst sista boken i serien om Penny Parker. Jag vill inte att den ska ta slut. Förmodligen kommer jag att läsa om en hel del av dessa böcker. Även om Swamp Island kanske inte är en av mina absoluta favoriter. Men inte gör det någonting. Det är tillräckligt bra och det är alltid roligt att följa med på Pennys äventyr. Den här boken är inget undantag.

Mysterier i träsk är dessutom också roliga, även om jag blev förvånad när vildsvinet dök upp. Det är inte det första träskdjuret jag brukar tänka på.

Jag ger den hr boken en svag fyra i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Att skriva ut dialekterna. Det gör bara att det blir svårare att läsa.
Bäst: Att Penny och Jerry fortsätter att småflirta.

Övrig information

Antal sidor: 141
En Penny Parker Press Bok.
Publicerad av Wildside press
Utgiven 2011

Ursprungligt utgivningsår: 1947

Föregående bok: Whispering Walls
Nästa bok: The Cry at Midnight 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *