Kitty och den försvunna galjonsbilden

I skydd av mörkret har någon eller några börjat smyga runt på Bonny Scot, ett fartyg vid Bostons hamn. Fartygets kapten känner sig orolig och ber Kitty om hjälp. Tillsammans med George och Bess bestämmer hon sig för att resa dit. Kvällen innan avfärden bryter sig någon in hos Bess också. Vem eller vilka är dessa mörka skuggor som besöker folk om natten?

the secret of the wooden lady
Originalomslaget från USA

Så småningom lyckas ändå Kitty Drew tillsammans med alla sina vänner att ta sig till Boston. Där träffar de den orolige Kapten Easterly. De springer också på en hel drös med andra skumma personer. Till och med Flip Fay som har följe dem från River Heights.

Det visar sig också att fartyget bär på en mystisk hemlighet. Tidigare hade tydligen några pirater stulit det. Samtidigt visar det sig också att fartyget kanske inte är det fartyg det utger sig för att vara. Sedan dyker en mystisk galjonsfigur upp. Hur hänger allt ihop egentligen?

Margaret Scherf

Det här är den 27:e boken om Kitty Drew och den skrevs av Margaret Scherf. Det är den enda boken som skrevs av henne. Ändå är den betydande eftersom den innehåller en hel del viktigheter som återvinns i senare böcker. Inte minst träpaneler som innehåller små attrapper som gör att man kan öppna hemliga rum och gömmor. 🙂

Annars gjorde hon sig mest känd för sina andra böcker, inte minst dem under sitt eget namn.

Den stora folksamlingen

Den här boken är inte min favorit. Även om jag annars är svag för både pirathistorier och hemliga gömställen. Jag tror att det beror på att boken känns rörig. Det i sin tur tror jag beror på att den innehåller osedvanligt många karaktärer. Det är lite ”alla var där”-känsla. Förutom Carson, Bess, George, Ned, Hanna och kaptenen dyker även Burt Eddleton och Dave Evans upp, plus ytterligare ett gäng bi-karaktärer. Det blir liksom trångt. Det hela görs inte bättre av att vissa karaktärer talar dialekt vilket har skrivits ut. Usch, vad jag inte gillar det. Skriven dialekt.

Annars är det inget fel på historien. Den håller. Ändå räcker det bara till en tvåa i betyg.

Illustration från den amerikanska originaltexten.
Illustration från den amerikanska originaltexten.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att det är för många olika karaktärer att hålla reda på. 🙁
Bäst: Jag gillar hela historien med Perry Rogers.

Övrig information

Antal sidor: 187
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1966
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 1291-1292
Upplagor:
1-2 – 1966
5 – 1968
7 – 1975
8 – 1978

Originaltitel: The Secret of the Wooden Lady
Utgivningsår i USA: 1950
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och skorstenens hemlighet
Nästa bok: Kitty och nyckelmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *