Kitty och TV-mysteriet

Kitty, Bess och George har ställt in sig på att ha några trevliga dagar tillsammans på Deckarälskarnas konferens i Chicago. Där visas allt som har med deckare och mysterium att göra. – filmer, TV-serier, böcker. I synnerhet Bess ser fram emot att träffa sina idoler, Will Leonard och Sally Belmont från TV-serien ”Nattens värld”. Men när flickorna blir inbjudna till Sallys hotellrum gör de en fasansfull upptäckt. Sally har blivit kidnappad!

Många tror att det hela bara är en ploj, för att skapa uppståndelse och öka TV-seriens tittarsiffror. Men Kitty går inte på det. Hon tror att något mer ligger bakom och börjar undersöka saken. Snart har befinner hon sig mitt i ett TV-krig där pistolerna inte är laddade med blanka skott, utan riktiga!

Boken

Det här är den 87:e boken i originalserien om Kitty och den gavs ut under pseudonymen Carolyn Keene, 1989. Den svenska översättningen gavs ut två år senare, 1991. Här var det också den 82:a boken om Kitty som kom ut, eftersom B.Wahlströms hoppade över ett par böcker i serien. Det ska också sägas att den verkliga författaren bakom den här Kittyhistorien hittills är okänd.

Boken utspelar sig i Chicago som Kitty har besökt flera gånger förut. Den här gången är hon där för att delat i en deckarkonferens och sådana anordnas det en hel drös av i USA och Storbritannien, varje år. På skoj försökte jag också hitta en svensk variant men lyckades inte.

Nåväl, min känsla när jag läste den här boken var att Sally Belmont och Will Leonard och ”Nattens värld” är inspirerad av TV-serien ”Par i hjärter” med Stefanie Powers och Robert Wagner. Eventuellt också ”Par i brott” med Cybil Shepard och Bruce Willis. Två TV-serier som påminner om beskrivningen av ”Nattens värld”.

Slutsats och betyg

Att döma av andra sidor verkar det som om många gillar den här boken. Själv är jag inte helt övertygad. På något sätt påminner den om tidiga Kittyböcker, där hon flyter runt lite mer och den ena actionscenen avbryter den andra. Utan att man som läsare nödvändigtvis hänger med.

Jag har också en hel del problem med trovärdigheten. Kitty är på konferens i Chicago och där besöker hon flera gången en filminspelning och man får känslan av att folk spelar in saker hela tiden där. Det gör att jag undrar varför man inte lät hela den här historien utspela sig i Los Angeles istället? Det hade varit mer trovärdigt. Speciellt eftersom man ändå inte gör särkilt mycket med Chicago som bakgrund.

Jag är heller inte superförtjust i själva mysteriet.

Däremot tror jag att unga människor kanske gillar det här mer. Där man kan drömma sig bort i kändisarnas värld. För det är väl där charmen ligger – att Kitty får hänga med TV:s coolaste personer.

Själv ger jag den här boken en svag tvåa.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag har så många frågor kring den där blåa linsen kvar.
BästFlirten med ”Par i hjärter” och ”Par i brott”. Nostalgi.

Övrig information

Antal sidor: 190
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1991
Bokomslag: Linda Thomas
Boknummer Wahlströms: 2547
Upplagor:
1 – 1991

Originaltitel: The Case of the Rising Stars
Utgivningsår i USA: 1989
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och söderhavsmysteriet
Nästa bok: Kitty och den vilda hingsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *