Mary, Lou och den gömda tunneln

Tammi, en fjortonårig, föräldralös flicka, vänder sig till systrarna Mary och Lou för att få hjälp med att leta reda på ett värdefullt gammalt manuskript. Det är hennes morfar som har skrivit det, men nu är han död och manuset försvunnet. På sin jakt efter manuskriptet hittar flickorna en tunnel med ett mystiskt gråvitt pulver på golvet. Vad kan det vara?

Det amerikanska originalomslaget.

Dessutom visar det sig snart att flickorna har ett gäng illasinnade skurkar efter sig. De verkar också vara på jakt efter manuskriptet och försöker jaga bort flickorna. Saker förvärras också när en jordbävning drabbar området.

Boken

Det här är den 33:e boken om systrarna Dana och den gavs ursprungligen ut 1978. Den svenska översättningen kom fem år senare. Som vanligt var det Harriet Strameyer som stod för skrivandet, under pseudonymen Carolyn Keene.

Redan på första sidorna i den här boken dyker Tammi upp, föräldralös och övergiven. Som läsare idag undrar man över alla föräldralösa barn som verkade finnas förr. Var det vanligt? I de här böckerna verkar det så. Samtidigt levde undertecknad 1978 kan intyga att det inte är min minnesbild. Jag funderar på om Harriet kanske relaterar mer till sin egen uppväxt, under depressionen.

Tammi förlorar sin farfar.

I historien verkar det snart som om mysteriet på något sätt hänger ihop med ett mystiskt puma-folk. Flickorna hittar pumaspår och referenser i olika texter. Sedan har vi det mystiska pulvret som flickorna hittar. De gör att det kliar i deras halsar och ögonen tåras. Någon förklaring bakom pulvret/dammet får vi ändå aldrig. Kanske kom det dit naturligt…

Detsamma gäller den vulkan som plötsligt dyker upp i närheten av flickornas hem. Genom alla de andra böckerna har vi aldrig förstått att flickorna bor i närheten av en sådan. Nu gör de plötsligen det. Det ökar förvirringen när det gäller var Oak falls skulle kunna ligga. Jag hade gissat på nordöstra USA, men det går ju inte nu längre. Är de på Hawaii?! (nej)

En trevlig bekantskap i boken är annars hunden Homer. Han har Lassie-liknande kvalitéer och räddar livet på flickorna i en episod.

I boken namnges också mysteriet innan felaktigt. På svenska hette den boken ”Mary, Lou och vikingaskatten” – på engelska ”The Hundred-Year Mystery”, vilket är det man direktöversätter i texten nedan.

Den hette inte Den Sekelgamla Gåtan på svenska.

Slutsats och betyg

Jag har numera inte så höga förväntningar på Mary och Lou-böckerna. Kanske är det också därför som det här mysteriet faktiskt var rätt så trevligt. Detta trots en massa logiska luckor och gissningar från Danaflickorna. Ibland undrar man hur resten av Danaflickornas värld överlever utan dem.

Mary och Lou listar ut att initialerna tillhör Tammis farfar.

Nåväl, boken innehåller också en del initiativ från tant Harriet och bokens verkliga hjälte är Homer. Men så är det med Mary och Lou-böcker…

Trots allt detta gillade jag ändå boken, vilket främst beror på det rätt så spännande mysteriet – jakten på manuset och viljan att rädda Tammi. Det räckte för att hålla mitt intresse uppe.

Därför ger jag den här boken en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Mary och Lou gissar sig till saker
Bäst: Homer

Övrig information

Antal sidor: 193
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1983
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer Wahlströms: 2301-2302

Originaltitel: Mountain-Peak Mystery
Utgivningsår i USA: 1978
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och vikingaskatten
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och den hotfulla häxan

Föregående bok (enligt B Wahlströms utgivning): Mary, Lou och vikingaskatten
Nästa bok (enligt B Wahlströms utgivning): Mary, Lou och den hotfulla häxan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *