Mary Lou och det hemliga rummet

På en ingivelse får fru Crandall för sig att hon skulle vilja utöka Starhurstskolan med en fastighet vid Moon lake. Tanken är att inrätta ett tjejläger vid sjön. Därför tar hon med sig fem elever till ett hus vid sjön. För att undersöka saken närmare. Mary och Lou ingår givetvis i gruppen. Det gör även Lettie som givetvis ställer till det för systrarna. Hon hamnar också i klistret själv. Huset verkar nämligen hemsökt och allt som händer går inte att förklara. Mary och Lou tar på sig att lösa alla mysterier.

The Mystery of the Locked Room - USA
Den amerikanska originalutgåvan av boken.

Samtidigt som flickorna försöker lösa mysteriet har farbror Ned givit sig iväg på en resa världen runt. Med på båten finns Letties föräldrar. De ska vara borta en längre stund och för att Lettie ska kunna klara sig har de givit henne en större summa pengar. Snart har Lettie dykt på ett investeringstillfälle som gör att hon kommer att föröka pengarna. Eller är det bara falskt och bedrägeri? Mary och Lou börjar oroa sig för att Lettie håller på att bli lurad. Trots att hon inte alltid har gjort sig förtjänt av deras oro.

Samtidigt har en ny mystisk student börjat på skolan, Mona. Vad döljer hon?

Boken

Den här boken skrevs redan 1938 av Mildred Wirt Benson. I Sverige gavs den ut över 20 år senare, 1963.

Som jag tidigare berättat var Mildred särskilt produktiv under den här perioden. Hon skrev mer än två böcker per år. Några av dem räknas också till de bästa hon någonsin skrev.

På den här webbplatsen finns det också information om Penny Parker-serien och givetvis de Kittyböcker som hon skrev under samma tid. Det intressanta med Penny Parker-serien är att jag läser de böckerna på originalspråk. Skillnaden är faktiskt större än man tror. Språket flyter lättare på engelska, medan det ibland känns lite ”klossigt” och klumpigt på svenska. Man undrar ibland hur mycket som gått förlorat i översättningen. Och någon gång ska jag ta reda på det…

Den uppmärksamme märker också att det är andra gången som sjön Moon Lake förekommer i Carolyn Keene-världen. Moon lake heter också en sjö som förekommer i olika Kittyböcker. Om det är samma sjö kan man bara fantisera om.

Gammalt vykort.
Jag tänker att området som merparten av boken utspelar sig i, ser ut ungefär så här.

Slutsats och betyg

Det här är en rätt så komplicerad historia. Dels är det allt som händer vid Moon lake. Sedan är det Lettie, alla hennes pengar och vad hon gör med dem. Samtidigt har även Cora, systrarnas betjänt, ärvt en massa pengar. Även hon håller på att bli lurad. Och så sist har vi den nya mystiska eleven Mona. Hon sjunger väldigt vackert. En sång som har en viss betydelse ska det visa sig.

Det är med andra ord en hel del att hålla reda på och personligen blir det lite för fladdrigt för min smak. Jag gillar när det är mer fokus på en eller två saker som man får dyka lite djupare ner i.

Samtidigt är det något i böckerna om Mary och Lou som gör att jag aldrig blir riktigt engagerad. De är inte som Hardybröderna, och de är inte som Kitty. Min teori är att det beror på att författarna (Mildred och Leslie McFarlane) båda har erkänt att de aldrig kände sig bekväma med Mary och Lou. Så småningom tar ju Harriet över skrivandet och jag hoppas att det gör en skillnad. Det var ju Harriet som först fantiserade ihop systrarna. Så det kanske gör skillnad.

Jag ger den här boken en trea.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Den plötsliga bröllopsscenen känns hastig på alla vis.
Bäst: Indiantanten på slutet. Att hon gömt sig där i alla år. Coolt!

Övrig information

Antal sidor: 188
Tredje upplagan
Tryckt i Falun, 1970
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 1166-1167

Originaltitel: The Mystery of the Locked Room
Utgivningsår i USA: 1938
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och de mystiska fotspåren
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och spindelns nät

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och spökmysteriet
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och de mystiska fotspåren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *